Ontbijtkoek

Hier vertellen wij je alles over Ontbijtkoek. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ontbijtkoek.

Gebruik van Ontbijtkoek

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek wordt als ?brood? gegeten bij het ontbijt en de lunch, met of zonder boter. Men kan de ontbijtkoek beleggen met chocoladepasta, jam of kaas. Ontbijtkoek kan gebruikt worden als onderdeel van een dessert, met ijs of pudding. Ontbijtkoek geeft een heerlijke smaak aan stoofvleesschotels (met bier). Verkruimel de ontbijtkoek op het einde van de bereiding boven de stoofschotel. Ontbijtkoek zorgt tevens voor een stevige structuur van de saus. Gebruik eens een plakje ontbijtkoek om uw gehakt mee aan te maken, in plaats van broodkruim of paneermeel. Het geeft een kruidig smaakje aan het vlees. Ontbijtkoek is geschikt om sauzen iets te binden en tegelijkertijd een bijzonder smaakje te geven.

  • ongeveer 3 maanden (zie verpakking)Houdbaarheid
  • Ontbijtkoek, Deventer koek, Groninger koek, Kandijkoek, volkoren ontbijt koek, Gemberkoek en Kruidkoek.Soorten
  • BroodCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Ontbijtkoeken

Ontbijtkoek is in Nederland en Vlaanderen een lekkernij. Het wordt in Nederland bij het ontbijt, de lunch en als tussendoortje gegeten. Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel. Aan het beslag wordt suiker, glucosestroop, fructosestroop, rijsmiddelen en eventueel kandij of andere ingrediënten (zoals noten, appel of rozijnen) toegevoegd. Specerijen die over het algemeen in de koek verwerkt worden, zijn: kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Het noorden van Nederland noemt de ontbijtkoek ook wel ?Oudewijvenkoek?, of in dialect: ?Oal Wief?. Deze ontbijtkoek is lichter van kleur en smaakt naar anijs. In het zuiden van Nederland en Vlaanderen noemen de hem ?peperkoek?. Het westen noemt de koek gewoon ?ontbijtkoek?of ?snijkoek?. Iedere streek heeft wel een eigen receptuur voor de ontbijtkoek. De koek krijgt dan ook de naam van de streek waar het vandaan komt: Groningerkoek, Deventerkoek. Maar er zijn ook namen die verwijzen naar de toegevoegde ingrediënten, zoals Gemberkoek, kandijkoek, kruidkoek en volkoren ontbijtkoek. Moderne ontbijtkoeken vind men nu ook met de smaken appel, rozijnen, honing en kaneel.

Ontbijtkoek lijkt optisch op een bruine cake, maar smaakt daar helemaal niet naar. De ontbijtkoek kan men kopen in de supermarkt. Tegenwoordig kan men naast de hele koeken ook los verpakte plakken ontbijtkoek kopen. Voor de kleintjes zijn er ook mini ontbijtkoeken (voor onderweg of naar school). U kunt de ontbijtkoek goed bewaren in een afgesloten blik of plastic box, het liefst in de originele verpakking. Ontbijtkoek past in een caloriearm dieet. Het is licht verteerbaar en niet vet: 100 gram ontbijtkoek bevat ongeveer 1 gram vet.

Enkele gebruiksvormen van Ontbijtkoek

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Ontbijtkoek