Bladerdeeg

Hier vertellen wij je alles over Bladerdeeg. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bladerdeeg.

Gebruik van Bladerdeeg

Bladerdeeg

Bladerdeeg kan gebruikt worden als basis voor gebak, hartige hapjes of paté. Voor de zoete variaties kun je het deeg bestrijken met ei en suiker en/of kaneel en voor de hartige variaties kun je het deeg bestrijken met ei en zout, kruiden of kaas of sesamzaad en dergelijke. Om bladerdeeg een mooie glans te geven, wordt het voor het bakken bestreken met losgeklopt ei. Je kunt het bladerdeeg vullen met zoete ingrediënten zoals appels, rozijnen, suiker en kaneel, of met kersen, appelmoes of spijs. Hartige hapjes maak je met een hartige vulling zoals met kaassoorten of vleessoorten. Je kunt van het bladerdeeg mooie vormen maken door ze uit te steken met verschillende vormpjes waardoor je met het bladerdeeg mooie ?verpakkingen? of decoraties kunt maken voor zoete en hartige gerechten. Bladerdeeg koop je kant-en-klaar in de winkel. Het is uiterst eenvoudig te bereiden. (Zie de instructies op de verpakking). Je kunt het bladerdeeg ook zelf maken. Bij het bereiden van bladerdeeg wordt het deeg tijdens het uitrollen telkens dubbel gevouwen. Hierdoor ontstaan er vele superdunne laagjes deeg, met daartussen een filmpje boter. In het Frans heet het 'millefeuilles' (letterlijk duizend blaadjes). Voor het eindresultaat is belangrijk dat bladerdeeg zo koel mogelijk wordt verwerkt. Wordt het deeg te warm, dan smelt de boter te vroeg en kan het tijdens het bakken niet meer zo mooi luchtig worden. Bladerdeeg wordt meestal in het midden van een op 200 ?C voorverwarmde oven gebakken. U kunt bladerdeeg het beste op een met water omgespoelde bakplaat op bakpapier bakken.

Algemene informatie over Bladerdeeg

Bladerdeeg koop je kant-en-klaar in het koelvak of vriesvak van de supermarkt. Bladerdeeg is een deegproduct wat uit verschillende lapjes deeg bestaat. De ingrediënten van bladerdeeg bestaan uit bloem, boter, water en zout. Het wordt ook korstdeeg genoemd. In vaktaal voor bakkerijen wordt dit deeg ?getoerd? genoemd. Het is gemaakt van telkens een laag vet (toereerboter/toereermargarine) op een laag deeg. Deze lagen worden gevouwen en uitgewalst. Onbereid is het bladerdeeg taai van textuur. Tijdens het bakproces smelten de laagjes vet in het deeg. Omdat het water uit de vetstof verdampt, vormen zich luchtophopingen tussen de deeglagen. Door het bakken verharden de deeglagen en ze behouden daarbij hun opgeblazen vorm. Het baderdeeg vormt een luchtig en broos baksel. Croissants hebben een basis van bladerdeeg waarin gist is verwerkt. In Engeland wordt het bereidde bladerdeeg Danish pastry genoemd. De Denen zelf noemen het bladerdeeg Wiener Brod. De Duitsers noemen het Plunder. In de genoemde bereidingen verschilt het aantal getoerde lagen en grondstoffen voor het bladerdeeg.

Enkele gebruiksvormen van Bladerdeeg

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bladerdeeg