Rijstmie
Hier vertellen wij je alles over Rijstmie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rijstmie.
Gebruik van Rijstmie
Rijstmie is een type noedel die wordt gemaakt van rijstmeel. De mie die in Nederland meestal wordt gebruikt is gemaakt van tarwemeel. Rijstmie wordt vaak gebruikt in Aziatische soepen, vullingen en andere gerechten. Dunne varianten van rijstmie zijn ook bekend onder de namen rijstvermicelli of mihoen. Rijstmie wordt meestal gekocht in gedroogde vorm, maar is ook verkrijgbaar in verse vorm.
- Zie verpakkingHoudbaarheid
- DeegwarenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Rijstmie
Rijstmie zijn dunne witte slierten, die net als de ?gewone? mie toepasbaar zijn in vele verschillende gerechten. Ze worden gemaakt van rijstebloem en water. Het geeft textuur en vulling aan gerechten met rijke sauzen, wordt gebruikt als vulling van hapjes en geeft soepen een extra ?bite?. Ook is het een vaak gebruikt ingrediënt voor loempia?s. Rijstmie is gemakkelijk in de verwerking van verschillende gerechten. Omdat het zo dun is, hoeft het niet te worden gekookt, maar kan het simpelweg in heet water worden geweekt tot ze zacht zijn. Ook wordt het, hoewel in Nederland en minder bekende toepassing, gefrituurd. Daarvoor wordt de mie in kleine stukjes gebroken voordat het de frituurpan ingaat. Door het hete vet zwellen ze op, en eenmaal uit de pan zijn ze krokant. Bij de bereiding van rijstmie of mihoen worden veelal dezelfde ingrediënten gebruikt als bij bami: groenten, ei , vlees en bouillon. De smaak en het uiterlijk zijn echter totaal anders: mihoen is heel licht van kleur en fijn qua textuur, bami is geler, dikker en degerig. Wel wordt rijstmie vaak verward met glasmie: dat is een bijna doorzichtige mie, gemaakt van bonen. Ook bestaat er eiermie, dat van tarwemeel en ei wordt gemaakt. Rijstmie geeft, net als rijst, pasta en noedels, een bite aan gerechten met sauzen. Rijstmie wordt zowel in combinatie met zoete, zachte sauzen als met pikantere sauzen gebruikt. Voor het koken heeft het een transparantwitte kleur, in het water verkleuren ze naar wit. Bij de Aziatische supermarkt is vaak verse en gedroogde rijstmie te vinden. De verse variant is beperkt houdbaar, de gedroogde vorm heel lang. De precieze houdbaarheidsdatum staat op de verpakking.
Enkele gebruiksvormen van Rijstmie
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Rijstmie
-
Recept
Japanse miesoep42u20m
-
Recept
Gebakken rijstmie410m
-
Recept
Yakinikubiefstuk met rijstmie420m
-
Recept
Thaise Mie met kip440m
-
Recept
Soto ajam450m
-
Recept
Mie Krob 2440m