Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Pudding

Hier vertellen wij je alles over Pudding. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Pudding.

Gebruik van Pudding

PuddingPudding kan op vele manieren worden bereid: gebakken, gestoomd, gestoofd, gekookt of een koude bereiding in de koelkast. Pudding kan van tevoren gemaakt worden. Dat is praktisch wanneer je bijvoorbeeld gasten hebt uitgenodigd en niet te lang in de keuken tussen de maaltijden wilt staan. De traditionele Christmas pudding wordt al weken van tevoren klaargemaakt. De pudding is erg machtig. Houdt u bij de samenstelling van uw gerechten rekening mee dat de pudding aangepast is op samenstelling van het menu. Is de hoofdmaaltijd zwaar, dan kunt u beter kiezen voor een lichte pudding, zoals een drilpudding of een pudding die gemaakt wordt van kwark, yoghurt of melk. In de wintermaanden mag de pudding iets pompeuzer zijn, terwijl in de zomer een lichte pudding de voorkeur zal genieten.

 • botellusLatijnse naam
 • verschillendHoudbaarheid
 • Vele verschillende soorten, hangt af van de ingrediënten Soorten
 • DessertsCategorie
 • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Pudding

Pudding is een verzamelnaam voor een nagerecht. In veel landen wordt de naam “pudding” als algemeen woord gebruikt voor elk nagerecht. Het woord “pudding” is waarschijnlijk afgeleid van het Franse woord “Boudin”, wat weer afgeleid is van het Latijnse “Botellus”. Vrij vertaald betekent dit woord “kleine worst”. Dit verwijst naar het vleesvet (runderniervet) die in de pudding werd gebruikt in de Middeleeuwen. De eerste puddingen werden namelijk gemaakt van meel en graansoorten, eieren, en vet uit vlees. De pudding werd gebakken of gestoomd. De Engelse Christmas Pudding is een voorbeeld van een pudding uit die tijd. Het wordt oorspronkelijke gemaakt met niervet. Een andere bekende pudding uit de Middeleeuwen is de broodpudding. Deze wordt gemaakt van broodresten, rozijnen, eieren en suiker.

Tegenwoordig bedoelen we met pudding vooral het zoete nagerecht, wat bereid wordt met melk meel (bijvoorbeeld maïzena) of custardpoeder en/of gelatine. Pudding is vocht (melk of vruchtensap) wat wordt gebonden met een geleermiddel. Meestal wordt de pudding gekoeld geserveerd, maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld rijstebrijpudding of zabaglione. De drilpudding is een lichte pudding, meestal gemaakt van water met siroop. De vastigheid wordt verkregen door het gebruik van gelatine.

Pudding is kant-en-klaar te koop in de supermarkt. Ze zijn er in vele soorten en maten, om eens wat te noemen: chipolatapudding, chocoladepudding, griesmeelpudding, frambozenpudding, roompudding en vele andere soorten. Er zijn ook pakjes verkrijgbaar met poeder (of custardpoeder) waarmee men op eenvoudige wijze zelf een pudding bereid.

Enkele gebruiksvormen van Pudding

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met PuddingInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven