Kersen

Hier vertellen wij je alles over Kersen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kersen.

Gebruik van Kersen

Zoete kersen zijn heerlijk puur natuur. Spoel ze voorzichtig af en haal daarna pas de steeltjes er af. Laat de kersen uitlekken in een vergiet. Zoete kersen zijn heerlijk in desserts, bij ijs, in yoghurt of kwarkbereidingen (denk ook aan kwark- of yoghurttaart). De leuke vorm van de kers doet het prima als decoratie op toetjes of aan de rand van het cocktailglas. U kunt kersen gebruiken in een fruitsalade of in een vruchtenbowl. Kersen zijn warm in een saus (met een likeurtje er door heen) erg lekker en hartverwarmend. Kersen combineren goed met pure chocolade. Morellen kunt u gebruiken voor het maken van jam of meebakken in taarten. Probeer eens stooflapjes met kersen, heerlijk!

  • Prunus dulcis en Prunus aviumLatijnse naam
  • de zoete kers en de zure kersSoorten
  • FruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kersen

De kers is een populaire fruitsoort. Het is een klein roodkleurige vrucht met een pit in het midden. Technisch gezien is het een steenvrucht. Er bestaan zoete en zure kersenrassen. De zoete rassen noemt men meestal kersen en de zure rassen morellen of zure kersen. In België noemt men de zure kerssoort ook wel “kriek”. De zoete kers wordt over het algemeen vers en puur natuur gegeten en de zure kers wordt veel voor industriële verwerking gebruikt.

Zoete kersen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Er zijn zwartpurperen rassen, helderrode, gele, rode en oranjegele. Zoete kersen kunnen als ze rijp zijn, puur natuur worden gegeten. Zure kersen hebben een rode tot donkerrode kleur. Als ze rijp zijn, houden ze een zure smaak. Ze zijn niet lekker om zo op te eten, en worden daarom meestal verwerkt in jam of gebak.

Kersen kwamen vroeger vooral uit de Betuwe, die vol stond met kersenbomen. Na de Tweede Wereldoorlog is de productie uit Nederland afgenomen. De bescherming tegen vogels en de oogstwerkzaamheden werden zo arbeidsintensief dat de opbrengst niet rendabel genoeg was. Om deze reden worden er vooral geïmporteerde kersen verkocht. Van mei tot oktober komen de kersen uit Turkije, Griekenland, Frankrijk en Spanje. Nederland voert kersen aan in juni tot augustus. Morellen zijn er nog tot september. In de winter komen de kersen uit Chili. Zo is er het hele jaar aanvoer van verse kersen. Kersen koopt u meestal in een bakje bij de supermarkt of los bij de groenteman. De steeltjes horen aan de kersen te zitten, anders bloeden kersen leeg. Bij aankoop van kersen let u of de kersen heel en gaaf zijn. Als ze beschadigd zijn, zullen ze heel snel bederven. Aan de kleur kunt u niet zien of ze zoet en of rijp zijn. U zult er eentje moeten proeven. U kunt kersen kort bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze blijven hooguit één tot twee dagen goed. Als u ze verspreid op een schotel legt, voorkomt u dat de kersen beschadigen. Voor het gemak zijn er ook ontpitte kersen in glas verkrijgbaar.

Enkele gebruiksvormen van Kersen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kersen