Rozijnen
Hier vertellen wij je alles over rozijnen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met rozijnen.
Gebruik van rozijnen
Rozijnen kunnen gebruikt worden voor een groot aantal recepten. Die rozijnen geven aan veel gerechten en desserts een extra beetje smaak, geur en kleur. Je kunt ze ook zo eten. Kinderen vinden het een heerlijke traktatie.
Ze worden vaak gebruikt als bestanddeel in Studentenhaver.
Voor volwassenen is er de traktatie Boerenjongens: rozijnen op brandewijn.
- Sultanarozijnen, Malagarozijnen of Muscatelrozijnen, ElemérozijnenSoorten
- FruitCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over rozijnen
Rozijnen zijn gedroogde druiven van speciale zeer zoete druivenrassen die geschikt zijn als tafelfruit. Op een enkele soort na bevatten ze weinig pitten. Rozijnen worden voornamelijk geproduceerd in de landen in het oosten van het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten, Zuid-Spanje, in Australië en in Californië. Vanaf de dertiende eeuw hadden bovenal de Damascus-rozijnen de grootste reputatie.
Nadat de druiventrossen eventueel kort geweekt hebben in een hete alkalische oplossing of in een kokend kaliloog, worden de trossen ofwel gedroogd in de zon, of kunstmatig met behulp van hete lucht. Om ze goed te kunnen bewaren worden de rozijnen gezwaveld. Ze worden dan behandeld met zwaveldioxide. Daarna worden de gedroogde druiventrossen gereedgemaakt voor verzending en verkoop. De gedroogde druiven worden van de stelen afgerist of eraan gelaten en komen dan als trosrozijnen in de handel.
Omdat de rozijnen zijn behandeld met zwaveldioxide om ze langer houdbaar te maken, wordt het aangeraden de rozijnen eerst te wassen voor gebruik in gerechten om zo de ontstane sulfieten te verwijderen.
Doordat rozijnen ca. 90% van het oorspronkelijk in de druiven zittende water verloren hebben zijn ze erg energierijk. Door het verlies aan water smaken de rozijnen zoeter dan druiven. Rozijnen zijn een goede bron van vezels, vitamines en mineralen. Rozijnen zitten vol anti-oxidanten, die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Ze zijn ook rijk aan inuline, een vezelsoort met zeer positieve eigenschappen in het darmkanaal.
De naam rozijn komt van het Franse Raisin, wat druif betekent.
Er zijn drie soorten rozijnen verkrijgbaar. De bekendste soort zijn de Sultana rozijnen. Het zijn kleine, meestal gele rozijnen. Hoe lichter de kleur, hoe zoeter de rozijn. Zij komen voornamelijk uit Turkije. De Malaga of Muscatel rozijn heeft een blauwe kleur en is groot van vorm. Ze zijn minder zoet van smaak en vormen vaak een bestanddeel in Studentenhaver. Deze rozijn komt voornamelijk uit Malaga en Californië. Elemérozijnen zijn grote gele rozijnen die gebruikt worden voor Boerenjongens te maken en ze gaan in de Studentenhaver.
Door het lage vochtgehalte en de lage pH waarde, zijn rozijnen lange tijd houdbaar.
Enkele gebruiksvormen van rozijnen
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Rozijnen
- Sultanarozijnen
- Malagarozijnen
- Muscatelrozijnen
- Elemérozijnen
- Rozijntjes
- Sultana's
Onze laatste recepten met rozijnen
-
Recept
Terrina di albumi e uvetta (cake van eiwitten met rozijnen)41u
-
Recept
Vegetarische prei-bonenschotel420m
-
Recept
Apfelstrudel41u
-
Recept
Spakenburgse Melkmoes51u15m
-
Recept
Hachee van de slager42u
-
Recept
Appel/rozijnencake41u15m