Gort

Hier vertellen wij je alles over Gort. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Gort.

Gebruik van Gort

Gort heeft een pittige smaak en een stevige structuur. Het wordt alleen gekookt gegeten. Er is ook snelkokende gort verkrijgbaar. Deze gort wordt parelgort genoemd. Het is een voorgekookte en platgewalste gort die een korte gaartijd heeft. Parelgort is lichter van kleur en wordt vaak gebruikt als basis voor bekende Oudhollandse nagerechten als gortepap en in watergruwel. Een ander veelgebruikte benaming voor watergruwel is krentjebrij. Parelgort wordt gebruikt voor desserts, hartige gerechten en bijgerechten en als bindmiddel in sauzen of in de soep. Parelgort wordt ook veel gebruikt als alternatief voor rijst, bijvoorbeeld in salades of risotto. De graansoort wordt ook veel gebruikt in vegetarische gerechten. Parelgort kun je ook poffen. Gewone gort moet 12 uur weken voordat het gekookt wordt. De kooktijd van gewone gort bedraagt na het weken ongeveer een uur. Parelgort neemt tijdens het komen 3,5 tot 4 keer in volume toe. Reken per persoon 50 gram gort en 175 gram water en voor 4 personen 200 gram gort en 700 gram water. Gort en parelgort is verkrijgbaar in de goed gesorteerde supermarkt en natuurwinkel. Raadpleeg voor de juiste bereiding de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar gort op een donkere, koele plaats. Gortepap kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Je vindt het tussen de zuivelproducten. Het wordt gemaakt van gort en karnemelk. Het is de eerste pap die door de zuivelfabrieken als pap werd verkocht in een melkbus. Toen heette het nog ‘karnemelkse pap’. 

  • Hordeum vulgare L.Latijnse naam
  • GranenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Gort

Gort is gepelde gerst, de graan gerst zonder zemel. Gerst is een graansoort, en wel een van de eerste die in Europa werd gekweekt. Uit archeologische vondsten blijkt dat gerst al in het jaar 3000 tot 2000 voor Christus werd verbouwd. Parelgort is gestoomde en gepolijste gerst, waarvan de zemelen verwijderd zijn. In de Middeleeuwen was gerst een belangrijke voedingsbron. Er werd pap en brood van gemaakt. Gort werd tot het begin van de 20ste eeuw in Nederland gebruikt als maaltijdbasis, zoals wij daar nu rijst en pasta voor gebruiken. Tarwe deed op een gegeven moment zijn intrede als graansoort en verdreef het gebruik van gerst omdat het smakelijker was en het deeg beter deed rijzen. Vroeger pelden de pelmolens de gerst tot gort. Gerst wordt overigens tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor veevoer en de productie van bier. Slechts een klein deel ervan is bestemd voor menselijke consumptie.  

Enkele gebruiksvormen van Gort

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Gort