Spliterwten
Hier vertellen wij je alles over Spliterwten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Spliterwten.
Gebruik van Spliterwten
De gedroogde spliterwten worden vooral gebruikt voor het maken van(oer-Hollandse) erwtensoep. Tijdens het koken vallen ze uiteen waardoor ze bijzonder geschikt zijn om ze te pureren. Spliterwten, of ze nu gedroogd zijn of uit glas of blik komen, hoeven niet geweekt te worden. De gedroogde spliterwten hebben een half uur tot een uur nodig om zacht te worden. Spliterwten zijn goede vleesvervangers omdat er veel eiwitten en vitaminen in zitten. Je kunt een portie vlees van 100 gram vervangen door 75 gram spliterwten. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar volstaat een portie van 50 gram spliterwten. Je kunt de kikkererwten voor het maken van falafel voor de variatie ook vervangen door spliterwten. Spliterwten kunnen eveneens gebruikt worden in stamppotten of in (runder)stoofpotten. Voor het gebruik van gele spliterwten zijn er tal van Indiase of Surinaamse recepten te raadplegen.
- Pisum sativumLatijnse naam
- gedroogd: maximaal een jaar, conserven: zie houdbaarheidsdatumHoudbaarheid
- groene spliterwten, gele spliterwten, gedroogd en geconserveerd (glas/blik)Soorten
- GroentenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Spliterwten
Erwten behoren tot de oudste groentesoorten. Je kunt erwten onderscheiden tussen erwten die in de peul drogen en erwten die vers worden gegeten. Spliterwten vallen onder de gedroogde soort. Spliterwten worden uit de gedroogde landbouwerwt gehaald. Omdat daarbij de zaadhuid verwijderd wordt, vallen de erwten uiteen in twee helften. Vandaar de benaming spliterwt. Het ontbreken van een zaadhuid maakt de spliterwt zo geschikt voor het maken van erwtensoep. Er zijn ook gele spliterwten, maar die worden in Europa voornamelijk voor de veevoederindustrie geteeld. De gele spliterwt is hier als ingrediënt niet zo populair. Toch worden de gele spliterwten veel gebruikt in Indiase en Surinaamse gerechten. Je kunt gele spliterwten voor culinair gebruik kopen in de toko of natuurwinkel. De groene spliterwt is echter het hele jaar door volop verkrijgbaar in de supermarkt en bij de groenteboer. Ze worden in gedroogde vorm aangeboden, maar ook gesteriliseerd in glazen pot of blik. Gedroogd zijn de spliterwten tot uiterlijk een jaar houdbaar. Na een jaar wordt de schil harder en moeten de erwten langer geweekt en gekookt worden. Bewaar de gedroogde exemplaren goed verpakt op een koele, droge, donkere plek. Gedroogde spliterwten moeten er gaaf uitzien. Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen de erwten gaan schimmelen en/of kiemen. Spliterwten in glas of blik zijn langer dan een jaar houdbaar. Raadpleeg hiervoor de informatie op het etiket. Bewaar glasconserven altijd op een donkere plaats. Spliterwten zijn rijk aan vitamine B1, eiwit en voedingsvezels.
Enkele gebruiksvormen van Spliterwten
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Spliterwten
-
Recept
Snit (erwtensoep)44u
-
Recept
Erwtensoep41u40m
-
Recept
Erwtensoep41u15m
-
Recept
Erwtensoep43u
-
Recept
Erwtensoep met rundvlees43u
-
Recept
Erwtensoep42u