Kastanjechampignons

Hier vertellen wij je alles over Kastanjechampignons. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kastanjechampignons.

Gebruik van Kastanjechampignons

Maak de kastanjechampignons pas schoon vlak voor de bereiding. Gebruikt u liever geen water, omdat de champignons zich zullen volzuigen met het water waardoor de kwaliteit en smaak van de paddenstoel verloren gaat. U kunt ze schoon borstelen met een zacht borsteltje (sommigen gebruiken een tandenborstel) of een keukenpapier. Het onderste deel van de champignon moet worden weggesneden. U kunt mooie plakjes maken van de kastanjechampignons door ze door een eiersnijder te halen. U kunt grote exemplaren ook in vieren snijden.

Kastanjechampignons kunnen gebakken, gefrituurd en gesmoord worden. Ook in roerbakgerechten kunnen ze goed gebruikt worden. De champignons zijn door de nootachtige smaak een prima toevoeging in een salade. Champignons smaken bij het ontbijt (met eieren), lunch (met toast) en bij de hoofdmaaltijd, zowel als voorgerecht als in het hoofdgerecht. U kunt de kastanjechampignons laten meekoken in de soep of blancheren. Champignons zijn caloriearm en passen daarom uitstekend in ?slanke? gerechten.

  • Agaricus bisporusLatijnse naam
  • 3 dagenHoudbaarheid
  • kastanjechampignons en portabello’sSoorten
  • PaddestoelenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over kastanjechampignons

De kastanjechampignon is de lichtbruine variant van de gewone witte champignon. De hoed van deze champignon heeft een lichtbeige tot bruine kleur en een licht tot donkerbruine steel. De smaak is licht nootachtig. Het vruchtvlees is wat steviger dan dat van de witte champignon en de smaak is wat voller. Kastanjechampignons zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden in Nederland geteeld. De grote exemplaren van de kastanjechampignons worden portabello?s genoemd. Deze lenen zich uitstekend om te vullen. De champignon heeft geen licht nodig om te groeien. Daarom kan de champignonkweker dankzij speciale teeltcellen het hele jaar rond (kastanje)champignons telen. Een teeltcel is een speciale ruimte waarbij de temperatuur en luchtvochtigheid zorgen voor een optimaal klimaat voor de groei van de champignon. Men plukt de kastanjechampignons met de hand. Ze worden direct na het plukken verpakt en verkocht.

Kastanjechampignons koopt u in de supermarkt of in de groentewinkel. Het beste is de kastanjechampignons op de dag van aankoop te gebruiken, maar ze zijn ongeveer drie dagen in de koelkast houdbaar. De ideale temperatuur voor het bewaren van champignons is tussen 4 en 7 graden Celsius. Laat de champignons in de oorspronkelijke verpakking zitten. Losse kastanjechampignons bewaart u in een papieren zak of op een droge theedoek. In een plastic zak worden ze snel vochtig en lelijk. Bewaar paddenstoelen niet bij producten die een sterke geur afgeven zoals prei. Ze nemen namelijk snel geurtjes over. U kunt de champignons invriezen nadat u ze een paar minuten heeft geblancheerd. Daarna kunnen ze verwerkt worden in warme gerechten. Invriezen zal wel ten koste gaan van de kwaliteit en smaak van de champignon. Kastanjechampignons zijn rijk aan mineralen (o.a. kalium, fosfor, koper, calcium, natrium, ijzer en mangaan) en vitaminen, waaronder B1, B2, B6, foliumzuur, C, en H.

Enkele gebruiksvormen van Kastanjechampignons

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kastanjechampignons