Sperziebonen
Hier vertellen wij je alles over Sperziebonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sperziebonen.
Gebruik van Sperziebonen
De meeste soorten (rassen) sperziebonen zijn tegenwoordig ?draadloos?, maar niet allemaal. Sperziebonen met ?draden? hebben stugge vezels langs de naden. U kunt dit controleren door een ondiep sneetje in het puntje van een sperzieboon te maken. Trek het punt naar achteren en volg voorzichtig de naad van de sperzieboon. Als de sperzieboon een draad heeft, blijft hij aan het puntje vastzitten. In dat geval moet u ook de draad aan de andere naad weghalen door de kant van het kroontje in te snijden en de draad op dezelfde manier er af te trekken. Vroeger hadden alle sperziebonen draden en oudere mensen spreken over ?boontjes afhalen?als ze het hebben over het schoonmaken van sperziebonen. Jong geplukte sperziebonen hebben meestal geen draden en dan hoeft er alleen een puntje aan de uiteinden afgehaald te worden. Sperziebonen worden gekookt in een ruime pan met water. Ze zijn beetgaar het lekkerst. U moet dat tijdig controleren, omdat de boontjes zacht en papperig worden als ze te lang gekookt worden. Wanneer u ze in een salade wilt gebruiken kunt u de boontjes direct na het koken afgieten met koud water. Daarmee maakt u direct een einde aan het garing proces. De boontjes behouden zo een frisse groene kleur. Sperzieboontjes zijn lekker gekookt, in salades, eenpansgerechten, en Oosterse roerbakgerechten.
- Phaseolus VulgarisLatijnse naam
- 3 tot 4 dagen in de koelkastHoudbaarheid
- gewone groene sperziebonen (slabonen/princessenbonen), naaldboontjes (haricots verts), Chinese boontjes, boterbonen, wasbonenSoorten
- PeulvruchtenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Sperziebonen
De sperzieboon is een peulvrucht die als groente gegeten wordt. De sperzieboon komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Waarschijnlijk werd de sperzieboon tijdens de Spaanse ontdekkingsreizen in Europa en Azië geïntroduceerd. Tegenwoordig worden sperziebonen volop in Nederland gekweekt en zijn er verschillende soorten. De gewone sperziebonen worden ook slabonen, prinsessenbonen of boontjes genoemd. Haricots verts zijn de dunne groene sperzieboontjes. Deze worden ook naaldboontjes genoemd. Chinese boontjes vallen ook onder de sperziebonen. Deze worden vooral in blik verkocht. Naast de bekende groene kleur zijn er ook soorten die een gele kleur hebben, zoals de boterbonen.
Verse sperziebonen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Het seizoen voor sperziebonen loopt gedurende de maanden juli en augustus. Het aanbod van sperziebonen gedurende de rest van het jaar komt uit de kas. Sperziebonen moeten stevig aanvoelen. Slappe sperziebonen zijn geen verse! Soms vertonen de sperziebonen lichtbruine vlekjes of krasjes. Dit wordt veroorzaakt door beschadiging tijdens de groei of het oogsten en kan geen kwaad. Per persoon heeft u ongeveer 200 gram sperziebonen nodig. Sperziebonen zijn drie tot vier dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast. Er zijn ook kant en klare sperziebonen verkrijgbaar in glazen pot, blik of uit de diepvries.
Enkele gebruiksvormen van Sperziebonen
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Groene sperziebonen
- Slabonen
- Princessenbonen
- Naaldboontjes
- Chinese boontjes
- Boterbonen
- Wasbonen
- Sperziebonen
- Sperzieboontjes
Onze laatste recepten met Sperziebonen
-
Recept
Sajoer Kari Daging Sapi (gekruide groentensoep met rundvlees)41u
-
Recept
Zomerse groentesoep445m
-
Recept
Sperziebonen met gevulde karbonade41u
-
Recept
Sperziebonen ovenschotel met perzik420m
-
Recept
Hamburgers met crème fraîchebonen445m
-
Recept
Sperziebonen salade met ei, spekjes en knoflooktoast420m