Runderlappen

Hier vertellen wij je alles over Runderlappen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Runderlappen.

Gebruik van Runderlappen

Runderlappen

Runderlappen worden over het algemeen gestoofd. Uitzondering zijn de sukadelappen die eventueel gewoon gebraden kunnen worden. Schroei de lappen (in stukken of heel) snel dicht op hoog vuur. Zout ze pas nadat ze zijn dichtgeschroeid. Zout ontrekt namelijk vocht aan het vlees. U kunt het vlees overigens wel van tevoren kruiden. Haal niet meteen de vetrandjes van het vlees. De vetrandjes zorgen er voor dat het lekker vlees sappig en mals blijft. U kunt het vet eventueel na de bereiding wegsnijden. Als het vlees is dichtgeschroeid, kunt u het afblussen met warm water, warme bouillon of wijn op kamertemperatuur. Blus het niet af met koude vloeistof. Het vlees wordt daar minder mals van. U kunt eventueel het vlees even uit de pan halen. De stooftijd hangt af van de hoeveelheid vlees en het soort runderlap. Voor 350 gram riblap heeft u 45 tot 75 minuten stooftijd nodig. Rundvlees is een vleessoort die wereldwijd in de keuken wordt gebruikt. Uitzonderingen zijn er wel. Hindoes eten geen rundvlees en vegetariërs en veganisten eten in ieder geval geen vlees(producten).

  • vers: paar dagenHoudbaarheid
  • Runderlap, osselap, sucadelap, sukadelap, riblap, (voor)schenkelSoorten
  • RundvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Runderlappen

De runderlap is een stuk vlees van een rund. Het is een goedkoop rundvleessoort. Meestal wordt de runderlap gestoofd. Runderlappen kunnen in verschillende delen worden gesneden, zoals de sukadelappen. Dat is de schouderlap van het rund. Meestal zit er in de schouderlap een dikke zeen die door de slager gedeeltelijk word verwijderd. De fijne of dikke rib van het rund wordt riblap genoemd. De vette, doorregen runderlappen komen uit de borst van het rund. De klaprib is ook een doorregen stuk runderlap. De voorschenkel wordt ook als runderlap verkocht. Runderlappen zijn er in verschillende kwaliteiten. Doorregen runderlappen zijn over het algemeen goedkoper dan de magere delen.

Rundvlees is het hele jaar door verkrijgbaar bij de slager. U kunt het vlees ook vaak voorverpakt in de supermarkt verkrijgen. Raadpleeg voor de bewaartijd de informatie op de verpakking. Verse runderlappen zijn een aantal dagen houdbaar in de koelkast. U kunt de runderlappen op de dag van aankoop ook in de vriezer bewaren. Bevroren runderlappen laat u langzaam in de koelkast ontdooien. Zo voorkomt u veel vochtverlies. Het vlees haalt u één tot twee uur voor bereiding uit de koelkast. Dep het vlees af met keukenpapier. Zo schroeit het vlees sneller dicht.

Enkele gebruiksvormen van Runderlappen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Runderlappen