Garnalen
Hier vertellen wij je alles over Garnalen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Garnalen.
Gebruik van Garnalen
Voor het pellen van de garnalen neemt men de kop tussen duim en wijsvinger en men pakt met de andere hand de staart. Knijp licht in de kop en trek tegelijkertijd aan de staart. Hierdoor zal het staartschild loslaten en kan de garnaal uit het kopgedeelte getrokken worden. Noordzeegarnalen worden ook in gepelde vorm verkocht.
Kleine garnalen worden vaak als ingrediënt voor een gerecht of maaltijd gebruikt en natuurlijk in een garnalensalade of garnalencocktail. Grote garnalen zijn erg geschikt voor op de barbecue of om te grillen of te gratineren. Reuzengarnalen kun je gemakkelijk aan een spies rijgen. Maak garnalen altijd vlak voor het opdienen klaar en warm ze niet achteraf op. Dan worden ze draderig en smakeloos.
- Crangon crangon (noordzeegarnaal)Latijnse naam
- Er zijn 250 soorten garnalen. Bekende soorten zijn de Noordzeegarnaal (Hollandse garnaal), steurgarnaal, en de reuzengarnaal (Gamba/Scampi).Soorten
- SchaaldierenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Garnalen
Garnalen behoren tot de kleine kreeftachtigen uit de infraorde Caridea. De bekendste soort is de Noordzeegarnaal (of Hollandse garnaal). Ze worden ook wel grijze garnaal genoemd. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met een topaanbod tussen april/mei en november. Er wordt het hele jaar door gevist op de garnaal. De garnalen moeten gepeld worden. Ze hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. De meeste Noordzeegarnalen worden door Nederlandse vissers gevangen omdat wij een voorkeur hebben voor de Noordzeegarnaal om zijn rijke smaak.
Er zijn vele soorten garnalen te koop. Er zijn de garnalen uit koud, zout water zoals de Noordzeegarnaal en de steurgarnaal. De steurgarnaal wordt voornamelijk ingevoerd uit Denemarken en IJsland. De steurgarnaal heeft een roze kleur. Ze is groter dan de Noordzeegarnaal. De reuzengarnalen, ook wel Gamba’s genoemd, vallen eigenlijk niet onder de kreeftachtigen die tot de infraorde Caridea behoren. Het zijn geen echte garnalen omdat ze een andere kieuwstructuur dan de echte garnalen hebben. Ze komen uit de warme zeeën rond Spanje en Afrika. Ze worden diepgevroren aangeboden, meestal met kop. Een andere reuzengarnaal is de Scampi. Deze garnaal komt uit Azië. Hij leeft in zoet water. Ook deze reuzengarnaal wordt bevroren aangeboden. Dan is de kop er meestal af. Noordzee garnalen verschillen niet alleen in kleur en grootte van de andere soorten die in de viswinkel worden aangeboden. Er is ook een duidelijk verschil in smaak en prijs. De smaak van de buitenlandse 'roze' garnalen is minder uitgesproken. Door hun kleine formaat zijn de Noordzee garnalen moeilijk te pellen. Let op de kwaliteit bij uw aankoop. Noordzeegarnalen eet u zo vers mogelijk. Ongepelde Noordzeegarnalen mogen beslist niet blinken of kleven bij de aankoop. Bij de bevroren reuzengarnalen dient u er op te letten dat zij niet met rijp bedekt zijn. Koop ze niet ontdooid.
Enkele gebruiksvormen van Garnalen
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Garnalen
- Garnaal
- Hollandse garnalen
- Noordzeegarnalen
- Cocktailgarnalen
- Tijgergarnalen
- Jumbogarnalen
- Garnaaltjes
Onze laatste recepten met Garnalen
-
Recept
Griekse ovengarnalen425m
-
Recept
Garnalen met gerookte thee410m
-
Recept
Garnalen kroketjes435m
-
Recept
Garnalen in kreeftenroomsaus met pasta425m
-
Recept
Noorse garnalen-salade45m
-
Recept
Garnalencrème in tomaten425m