Djeroet poeroet

Hier vertellen wij je alles over Djeroet poeroet. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Djeroet poeroet.

Gebruik van Djeroet poeroet

De blaadjes van de Kaffir struik worden vooral veel in Thaise soepen, curry en salades gebruikt, maar ook in tal van andere Aziatische gerechten. Een bekende Thaise soep met limoenblad is de Tom Yan Kung. Voor authentieke Aziatische gerechten worden in de regel nooit de gedroogde bladen gebruikt, maar ze zijn wel gedroogd verkrijgbaar. Bij voorkeur gebruikt men verse blaadjes, maar je kunt ook ingevroren limoenblad gebruiken. Ontdooid limoenblad heeft echter een taaie, stugge structuur. Voor de bereiding van een stoofschotel zoals een curry kunnen de ontdooide blaadjes overigens wel prima gebruikt worden. Het is niet gebruikelijk om het limoenblad op te eten. Na gebruik haal je ze (vergelijkbaar met het gebruik van laurierblad) uit de schotel. Je kunt de blaadjes ook gebruiken voor de garnering van bijvoorbeeld salade of curry of in viskoekjes. Snijd het blad dan in ragfijne reepjes. Verwijder eerst met een scherp mesje de nerf uit het blad. Stapel de helften van het blad op en rol ze stevig op. Je kunt nu zeer eenvoudig hele dunne reepjes snijden. De steeltjes worden niet gebruikt. Mochten de limoenblaadjes eens niet verkrijgbaar zijn dan kun je de blaadjes in sommige recepten eventueel vervangen door geraspte citroenschil. Wie graag Thaise gerechten klaarmaakt, zou kunnen overwegen de struik als kamer of terrasplant te houden om zodoende altijd de beschikking over vers limoenblad te hebben.

  • vers, gedroogd, ingevrorenSoorten
  • SmaakmakersCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over

Djeroet poeroet is de Indonesische benaming voor limoenblad. Het wordt ook wel citroenblad genoemd. De blaadjes worden in de Aziatische keuken gebruikt om hun frisse aroma en de specifieke limoenachtige smaak. Limoenblad is donkergroen van kleur en groeit aan de Kaffir, een struik uit Zuidoost Azië. Het is een kleine limoensoort en familie van de citroen en limoen. Je kunt de limoenblaadjes het hele jaar door vers, gedroogd en ingevroren kopen in de toko of Aziatische supermarkt. De verse blaadjes zitten meestal nog vast aan de takken. Pas op, de takken kunnen doornen hebben. Vers limoenblad kun je thuis ook invriezen, maar het gaat wel ten koste van het anders zo krachtige aroma. De blaadjes worden ook ingevroren verkocht in plastic zakjes met een gewicht van gemiddeld 100 gram. Je kunt ontdooide limoenblaadjes wel goed gebruiken als smaakmaker voor stoofschotels, bijvoorbeeld een curry. Van het blad zijn de nerf en de steeltjes niet eetbaar. Normaal wordt het blad niet gegeten, maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het blad zeer fijn gesneden is en verwerkt in de soep of in salades.

Enkele gebruiksvormen van Djeroet poeroet

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Djeroet poeroet