Trassie

Hier vertellen wij je alles over Trassie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Trassie.

Gebruik van Trassie

Je hebt maar een heel klein beetje trassie nodig om een gerecht op smaak te brengen. Het geeft het gerecht een typische Oosterse smaak. In veel Oosterse gerechten wordt de trassie gefruit met ui, sambal en kruiden aan het begin van de bereiding  van het gerecht. Het wordt veel als smaakmaker gebruikt voor Aziatische vlees- vis- en rijstgerechten en Thaise curries. Voorgebakken trassie is eenvoudig in gerechten te verwerken. Schaaf of schraap wat met een mesje van het blokvorm af. Trassie in blokvorm wordt veel gebruikt in Maleisische en Indonesische gerechten. In pastavorm zou je de trassie nog kunnen verdunnen met wat water of ketjap om hem makkelijker met het gerecht te laten mengen. Trassie in pastavorm wordt veel gebruikt in Chinese, Vietnamese en Thaise gerechten. De poedervariant kun je zo in het gerecht strooien. Het wordt minder snel gebruikt en zeker niet in traditionele gerechten, maar het is makkelijk in gebruik en minder sterk van smaak. Als je ongebakken trassie wilt verwerken in een koude bereiding, zul je het eerst moeten voorbewerken. Verpak de trassie in een stuk aluminiumfolie en rooster het in een hete oven (of boven een gasvlam). In warme bereidingen kun je de ongebakken trassie zonder voorbewerking direct gebruiken.

  • zeer lang (koelkast)Soorten
  • SmaakmakersCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Trassie

Trassie, ook veel geschreven als trassi, wordt gebruikt als smaakmaker in de Oosterse (in het bijzonder Maleisische, Indonesische, Thaise, maar ook Surinaamse) keuken. Het maken van trassie heeft een eeuwenoude geschiedenis. In de kust van Zuidoost-Azië en Zuid-China wordt al generaties lang trassie naar eigen familierecept gemaakt. Er bestaat daar geen maaltijd zonder het gebruik van trassie. Trassie wordt gemaakt van gezouten garnalen. Deze zijn gefermenteerd en verwerkt tot een pasta, poeder of samengeperst tot een blokvorm. Licht gekleurde trassie betreft vooral trassie ‘naturel’ en de donkerbruine trassie is doorgaans voorgebakken. Als je het niet aan de kleur direct herkent of het de ‘naturel’ versie betreft, dan herken je het wel aan de penetrante visgeur. Trassie bakar is geroosterde trassi. Deze is verkrijgbaar in blok- en poedervorm. Je kunt trassie in elke supermarkt kopen. Het ligt in de schappen tussen de Oosterse kruiden(mengsels). In de Aziatische supermarkt verkopen ze meerdere soorten. Door het fermenteren en het hoge zoutgehalte is trassie meerdere jaren houdbaar. Aangebroken trassie blijft zeer lang houdbaar als je hem in een goed afgesloten glazen pot bewaard.

Enkele gebruiksvormen van Trassie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Trassie