Djinten

Hier vertellen wij je alles over Djinten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Djinten.

Gebruik van Djinten

Djinten

Djinten wordt veel gebruikt in de Oosterse, Arabische, Mexicaanse en Marokkaanse keuken. Het is erg lekker in gehaktballen, lamsvlees, stoofgerechten, kipgerechten en tandoori gerechten. Mexicaanse gerechten waarin komijn wordt gebruikt zijn salsa’s en taco’s en chili’s. Komijnpoeder gebruikt u alleen in warme gerechten. De hele zaden kunnen in warme en koude gerechten gebruikt worden. In India is het gebruikelijk de hele zaden eerst te roosteren in een droge koekenpan voor gebruik. Op deze manier ontwikkelt het aroma van de komijn zich beter. Hele zaden gebruikt u in salades of marinades en dressings. Komijnzaad kunt u gebruiken bij de bereiding van wortels, rode bietjes en aardappelen. Komijnepoeder smaakt uitstekend in de chili-con-carne. In Nederland wordt van komijnezaad de bekende komijnekaas gemaakt. De Noord-Afrikaanse keuken maakt gebruik van komijn in gerechten met couscous.

  • Cuminum CyminumLatijnse naam
  • zaad en gemalen zaad (poeder)Soorten
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Djinten

Djinten (ook wel djintan genoemd) is de Indonesische benaming voor gemalen komijnzaad. De geur van komijn is sterk, pikant zoet. De smaak is vol, scherp, gronderig en warm. Komijnzaad wordt vaak verward met karwijzaad. Ze lijken enigszins op elkaar en de smaak is ook redelijk in overeenstemming, alleen komijnzaad smaakt minder scherp en is iets bitterder. Komijnpoeder is vermalen komijnzaad. U kunt ook de hele zaden gebruiken. Het zaad komt van een eenjarige plant. De plant komt oorspronkelijk uit Iran, Syrië en Turkije, maar heeft zich verspreid over Zuid-Europa, West-Azië, en Noord-Afrika. In Nederland kan hij ook rijpen, maar daar is wel een droge, warme zomer voor nodig. De plant behoort tot de schermbloemenfamilie, net als onder andere dille, kervel en koriander. Komijn werd al door de Romeinen gebruikt. Zij gebruikten het in plaats van zout en peper. Ze waren ervan overtuigd dat het komijn een kruid was dat zorgde voor een trouwe partner en brouwden er zodoende liefdesdrankjes van. Komijn is na zwarte peper wereldwijd de populairste specerij. Djinten is vaak ook een bestanddeel in kerriekruiden.

Djinten is in flesjes, zakjes en glazen potjes verkrijgbaar in de supermarkt. Voor zaden moet u naar de reformwinkel of kruidenwinkel. U kunt poeder en zaadjes langere tijd gebruiken. Bewaart u de komijn in een afgesloten potje op een droge en donkere plaats.

Enkele gebruiksvormen van Djinten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Djinten