Rundergehakt

Hier vertellen wij je alles over Rundergehakt. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rundergehakt.

Gebruik van Rundergehakt

Gehakt is vlees dat is gemalen. Het bekendste en meest gegeten gehakt is gemaakt van rund- of varkensvlees. Ook andere van andere soorten, zoals kippenvlees of schapenvlees, kan gehakt worden gemaakt. Gehakt is één van de meest gegeten soorten vlees in Nederland, is op veel verschillende manieren te bereiden en wordt in veel verschillende gerechten bereid.

Algemene informatie over Rundergehakt

Gehakt is een mengsel van verschillende stukken gemalen vlees. Het wordt gemalen door de stukken vlees in een gehaktmolen te doen en het door kleine gaatjes te persen. Vroeger hadden veel mensen thuis zelf een gehaktmolen om gehakt te maken van (restjes) vlees, maar tegenwoordig koopt vrijwel iedereen het reeds gemalen vlees in de supermarkt of bij de slager.

Vroeger was gehakt een product dat ontstond door restjes vlees en vet van de slacht te vermalen. Eens per week, op de bekende ‘woensdag gehaktdag’, bood de slager dit met korting aan. Hierdoor konden veel gezinnen niet alleen op de traditionele zondag, maar ook op woensdag vlees eten.  Tegenwoordig is er veel meer vraag naar gehakt, waardoor ook betere stukken vlees door gehakt heen zitten. De kwaliteit is daarom beter. Er is een verschil tussen gewoon en mager gehakt: gewoon rundergehakt heeft een vetgehalte van maximaal 25 procent, terwijl mager rundergehakt maximaal voor 15 procent uit vet mag bestaan. Tartaar is ook een soort gehakt en mag slechts 10 procent vet bevatten. Half-om-half gehakt bevat deels runder en deels varkensgehakt.

Gehakt wordt traditioneel gebruikt voor gehaktballen en hamburgers, maar is tegenwoordig ook in heel veel andere gerechten te vinden. Zo wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt voor pastaschotels (lasagne of pasta bolognese), ovenschotels en tortillawraps. In Amerika wordt het daarnaast gebruikt voor het bekende gehaktbrood oftewel meatloaf.

De traditionele gehaktbal wordt gemaakt door het gehakt samen met kruiden, ei, paneermeel en bijvoorbeeld ook nog ui en kaas tot een bal te kneden. De bal wordt meestal met jus of mosterd opgediend. Een gehaktbal met gesneden ui (van de snackbar) wordt een berehap genoemd. Ook is het ‘broodje bal’ een bekende snack. In andere landen worden gehaktballetjes of – ballen vaak geserveerd met een dikke tomatensuas.

Enkele gebruiksvormen van Rundergehakt

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rundergehakt