Driekoningenbrood

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Bakplaat
  • Oven
  • Zeef

Bereidingswijze

  1. Zeef de met het boven een kom en meng er de en de geraspte door.
  2. Verwarm de lauwwarm en los de op in de lauwe .
  3. Smelt de in een pannetje en laat afkoelen.
  4. Maak een kuiltje in de en doe hier de gistoplossing, de gesmolten en de in.
  5. Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
  6. Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
  7. Kneed dan de door het deeg, druk de erin en maak van het deeg een bol.
  8. Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat over.
  9. Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 min.
  10. op een warm plekje rijzen.
  11. Bak daarna het brood iets onder het midden in een voorverwarmde oven van 225 graden C.
  12. in 45 min.
  13. goudbruin en gaar.
  14. Smelt intussen wat in een pannetje en laat afkoelen.
  15. Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten afgekoelde .
  16. Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.
  17. In vroegere eeuwen was driekoningen het grote huiselijke winterfeest en zelfs Willem Barentsz en zijn mannen vierden het tijdens hun barre verblijf op Nova Zembla.
  18. Op driekoningenavond (de avond voor driekoningen) werd het driekoningenbrood gegeten.
  19. Degene,die de in zijn brood trof, was koning en had het in huis voor het zeggen.
  20. De gelukkige werd-door hem met stoel en al in de lucht te tillen-gehuldigd en kreeg een kroon van goudkleurig karton op zijn hoofd.
  21. Behalve het driekoningenbrood kwamen er ook tradioneel schalen met wafels en pannenkoeken op tafel.
  22. In Limburg wordt dit nog altijd gevierd.
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • gist kan sporen bevatten van gluten en Allergie in bloem en bloem
  • suiker en poedersuiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • eierdooiers is niet geschikt voor een ei-intollerantie
  • boter en boter kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in melk, boter, boter
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • amandelspijs en amandel is niet geschikt voor een noten-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • melk, boter, boter is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in suiker en poedersuiker
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (1)

Driekoningenbrood heeft een gemiddelde waardering gekregen van 8 / 10 in 1 recensie
RESET

Bij mij kleurde het brood in de oven al erg snel bruin. Om te voorkomen dat het zou aanbakken, heb ik het laatste half uur een stuk aluminiumfolie er overheen gelegd.
Ivo 6 januari 2013

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
839 kcal
41%3356 kcal
Vetten
37 g.
52%148 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
119 g.
45%476 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
12 g.
13%48 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Driekoningenbrood