Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Bitterballetjes van zuurkool en spekjes recept
Bitterballetjes van zuurkool en spekjes recept

Bitterballetjes van zuurkool en spekjes


Ingrediënten


Bereidingswijze


Knijp zoveel mogelijk vocht uit de zuurkool en weeg daarna 250 tot 300 gram van de uitgeknepen zuurkool af (de rest, als die er is, wordt niet gebruikt).
Snijd de zuurkool zeer fijn (echt millimeteren!)
Weeg 100 gram bloem af, meet (of weeg) de melk af en leg het bouillonblokje klaar.
Pel de ui en snipper de ui zeer fijn.
Fruit (in een wijde kook- of braadpan) de ui in een eetlepel boter, op een lage hittebron, glazig.
Neem, als de randjes van de ui bruin worden, de pan even van de hittebron en doe de bloem, melk en het bouillonblokje er in.
Zet de pan terug op een lage hittebron en blijf flink roeren tot zich langzaam een soort elastische klomp deeg vormt die van de bodem loslaat.
Doe de uitgebakken katenspek bij de deegklomp.
Zet de hittebron uit en meng de fijn gesneden zuurkool en peterselie door het katenspek-mengsel.
Zet de pan in de koelkast en laat het mengsel opstijven (tenminste 4 uur of tot de volgende dag).

Doe de bloem voor het paneren op een bord en zet 2 grote platte borden klaar om de bitterballen op te leggen.
Haal de pan met de koude deegmassa uit de koelkast.
Maak met twee lepels -steeds een stuk of vijf- klompjes van de deegmassa zo groot als een bitterbal (als een flinke walnoot, 20 tot 25 gram) en laat ze in de bloem vallen.
Ze hoeven nog niet mooi rond te zijn.
Strooi wat bloem over de deegklompjes, rol ze één voor één losjes door de bloem, schud overtollige bloem af en rol er tussen de handpalmen mooie ronde balletjes van.
Leg ze -naast elkaar- op één van de (klaarstaande) platte borden.
Zet, als een bord vol is, dat bord vast in de koelkast en ga verder met het volgende bord.
Zet, als alle deegmassa op is, het tweede bord ook in de koelkast (onthoud welk bord er het laatst in gezet wordt).
Doe het paneermeel en het zout in een plastic zak en schud ermee om het zout met het paneermeel te mengen.
Doe de inhoud van de zak daarna in een diep bord.
Klop in een ander diep bord de eieren los.
Haal het bord met de koudste bitterballen uit de koelkast.
Rol een bitterbal door het ei (met een vork en een lepel) en leg 'm daarna in het bord met het paneermeel.
Strooi een beetje van het paneermeel (uit het bord) over de bitterbal en rol 'm (met de hand ) door het paneermeel tot hij rondom met paneermeel bedekt is.
Rol de bitterbal tussen de handpalmen, zodat het paneermeel goed vast komt te zitten en controleer of er geen doorzichtige plekjes of barstjes zijn (zo nodig in het ei dippen en weer even in het paneermeel drukken).

Serveersuggesties

WACHTEN: Zet de bitterballen (als ze klaar) zijn tenminste een uur onafgedekt in de koelkast voordat ze gefrituurd worden (zodat het ei stijf kan worden, dan blijft het paneermeel er beter aan vast zitten tijdens het frituren).

Meer Recepten



Allergenen Informatie

Voor dit bitterballetjes van zuurkool en spekjes recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Mijn Recensie

Heb je dit recept al gemaakt? Deel het dan nu met ons! Was het lekker? Heb je nog tips voor de bereiding van dit recept? Deel het met ons en wij maken dit recept samen nog beter.

Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven