Kippenleversambal

Ingrediënten

+ -
print

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu

Keukenspullen

  • Keukenmachine
  • Koekenpan

Bereidingswijze

  1. Deze keer heb ik een recept wat ik dankzij mijn broer heb ontdekt.
  2. Die is ooit getrouwd geweest met een hindoestaanse vrouw en zij kon heerlijk koken.
  3. Toevallig zat ik daar dus ook altijd rond etenstijd en pikte zo het een en ander op.
  4. Eten is heel belangrijk voor de Hindoestanen.
  5. Het is veel meer een eetcultuur dan bij ons en geef ze eens ongelijk.
  6. Als er een feest is, en die zijn er veel, staan de vrouwen dagen in de keuken.
  7. Dan word er een feestmaal gemaakt.
  8. Roti, kip in huisgemaakte kerriemengsels, rode in zoetzuur en talloze andere bijgerechtjes.
  9. Een van deze bijgerechtjes is de sambal van kippenlever .
  10. Het is een sambal op basis van madam jeanet en gebakken kippenlevers.
  11. Uit ervaring weet ik dat dit een typisch gerecht voor de liefhebber is.
  12. Maar je kan de kippenlever in het recept gewoon vervangen met iets wat je wel lekker vind.
  13. Je kan van alles sambal maken.
  14. Bijv.
  15. appel, ,mango (de meeste vruchten trouwens) maar ook gehakt of ander vlees.
  16. Wat ook geweldig is om hem te maken met een blik haring in tomatensaus.
  17. De graatjes eruit en op het laatste moment toevoegen aan het recept omdat de haring weinig tijd nodig heeft om te garen.
  18. Dan 5 à 10 minuutjes laten doorstoven om de smaken samen te laten komen en klaar.
  19. Verbazingwekkend lekker en heel goedkoop.
  20. De Hindoestanen gebruiken hiervoor het merk morjon te koop in elke toko.
  21. Terug naar de lever.
  22. Toch wel mijn favoriet omdat het een mooie mix is van de heftige smaak van een van de sterkste in wereld gecombineerd met de romigheid en patékwaliteit van de lever, een beetje tomaat en om hem te blussen en opdienen met witte rijst of bij de roti.
  23. Vreselijk pittig en toch delicaat op een grove manier.
  24. Een eigenschap die een boerenkeuken , wat de Hindoestaanse keuken zeker is, behoort te bezitten.
  25. Recepten vaak uit armoede en restverwerking geboren.
  26. De basis van het recept is tevens de basis van veel Hindoestaanse gerechten.
  27. Het werken met madam jeanet verdient wat uitleg.
  28. De zaadjes van een maken de sambal heet.
  29. Wil je iets mildere smaak dan haal je deze eruit.
  30. is ook een manier om een sambal eetbaar te maken.
  31. Zoetigheid verzacht de hitte van de .
  32. Vandaar dat eten als je mond in brand staat helpt.
  33. Als laatste moet je erg uitkijken bij de verwerking.
  34. Voorkom dat de sappen op je huid komen.
  35. De is zo sterk dat het vocht pijnlijke brandplekken kan veroorzaken.
  36. Om die reden gebruik ik de keukenmachine.
  37. Dan hoef je ze amper aan te raken.
  38. Wat ook werkt is eerst olie op je vingers doen, dit geeft een filmlaagje waardoor de zuren geen kans hebben op de huid te komen.
  39. Voor de kippenlever geldt dat hij malser is als de zenige middenstukjes eruit zijn gehaald waardoor alleen de zachte onderdelen overblijven.
  40. Doe in de keukenmachine: 1 rode ui alle madam jeanet pepers ontdaan van de zaadjes en het steeltje.
  41. alle gepeld beetje 1 à 2 de de de zwarte en malen…. .
  42. Pak een flinke koekenpan en doe daarin:
  43. Scheutje olie.
  44. De rest van de in halve ringen.
  45. Op een niet te hoog vuur ( het bakken gaat heel rustig aan.) Bak tot de een glazig gaan worden en beginnen te caramelliseren en voeg dan de toe.
  46. Laat deze bruin worden en doe de lever erbij en laat even bakken.
  47. Dan het mengsel uit de keukenmachine erbij en weer laten bakken.
  48. Tussen het bakken door prak je steeds lichtjes als je roert.
  49. Zo maak je de langzaam garende lever stuk en krijg je een mooie rulligheid in je sambal.
  50. Als de lever gaar is, bijna een soort gehakt ( door het prakken tussendoor) gaan de rest van de ingrediënten erin.
  51. Dus voeg de tomaat (klein gesneden), de chilisaus, de ketjap, beetje en laat nog steeds op zacht vuur pruttelen zodat de tomaat oplost en de sambal een geheel is.
  52. Na een twintig minuutjes proef je en dan begint de afwerking.
  53. Als je hem zouter wil hebben dan voeg je of meer bouillonblokje of meer toe.
  54. Naar smaak bepalen dus.
  55. Hetzelfde geld voor de zoetheidsgraad.
  56. Deze mag best flink zijn.
  57. Wil je hem zoeter dan voeg je toe.
  58. Nog even laten pruttelen voor een paar minuutjes en klaar….
  59. Net als met andere recepten zijn een aantal dingen natuurlijk smaakgebonden.
  60. Ik hou van heel pittig dus gebruik 3 .
  61. Als je mild wil gebruik je er een of een klein stukje.
  62. Niet te weinig want een van de charmes van dit gerecht is de prachtige pepersmaak van de madam jeanet .
  63. Deze is onovertroffen.
  64. Geniet ervan maar niet te vaak.
  65. Zowel als orgaanvlees zijn ingrediënten die je niet te veel moet eten.
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Sporen van pinda kunnen voorkomen in bouillonblokjes
  • bouillonblokjes kan sporen bevatten van gluten en Allergie in zoete ketjap en bouillonblokjes
  • zoete chilisaus, zoete ketjap, bouillonblokjes, suiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van ei kunnen voorkomen in bouillonblokjes
  • Sporen van koemelk kunnen voorkomen in bouillonblokjes en croma
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van selderij kunnen voorkomen in bouillonblokjes
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in suiker
  • bouillonblokjes kan sporen bevatten van soja en Allergie in zoete ketjap
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (2)

Kippenleversambal heeft een gemiddelde waardering gekregen van 7 / 10 in 2 recensies
RESET

Rode madam jeanet? massala in leversambel? croma? chilisaus? lever prakken? Wat voor recept was dit ook al weer? Een sambal maak je niet van fruit, van fruit maak je chutney of tjatnie.
Suzepoes 15 april 2015
Gemaakt met ca.500 gram kippelever en ca 20 rode en gele madame jeanet, ui, knoflook, beetje chilisaus en bruine suiker en zwarte peper. De Surinaamse die het proefde gaf een voldoende, maar die vond ... Lees reactie
Marcel 9 maart 2013

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
1925 kcal
96%7700 kcal
Vetten
6 g.
8%24 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
394 g.
151%1576 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Kippenleversambal