Cake

  1. Basisrecept voor cake
  2. Weetjes
  3. Versieren
  4. Lees ook

Het woord "cake"is een Engelse verzamelnaam voor "gebak"of "taart".  In het woordenboek staat "cake" beschreven als een: sponsachtige, lichte, zachte koek. In Nederland wordt met "cake"een eenvoudige gebaksoort genoemd. Dit gebak heeft een eenvoudig basisrecept en kan als basis voor allerhande soorten gebak gebruikt worden. Kinderen zijn er meestal dol op, vooral op de kleine cakejes die doen denken aan de "muffins". De meest voorkomende cake wordt gemaakt in een rechthoekige vorm. Vaak wordt echter ook de tulbandvorm gebruikt of papieren vormpjes.


Basisrecept voor cake

Het cakebeslag bestaat hoofdzakelijk uit vetstof, suiker, eieren en bloem. Er zijn duizenden variaties. Het basisrecept bestaat uit 200 gram bloem, 200 gram boter, 200 gram suiker, 3 eieren, bakpoeder, mespunt zout, beetje melk en een zakje vanillepoeder. Bloem, zout en bakpoeder kun je als cakemeel kant en klaar in de winkel vinden. De bereiding is belangrijk. Je roert de boter (die op kamertemperatuur dient te zijn), suiker en vanillesuiker met de klopper of mixer romig. Al roerend voeg je vervolgens een voor een de eieren toe totdat ze geheel in de botermassa zijn opgenomen. Dan voeg je de (gezeefde !) bloem toe met het bakpoeder en de zout met een beetje melk. De bakvorm wordt beboterd en bestrooid met paneermeel of bloem. Hier wordt het deeg ingestort. De cake wordt onmiddellijk in de voorverwarmde oven gezet op 175 graden.


Weetjes

Door de bloem te zeven hou je het deeg luchtig zonder bloemklonters. De suiker kun je ook vervangen door honing. Om te controleren of de cake gaar is kun je een naald of een scherp mesje gebruiken en deze in het midden van de cake te prikken. Als er geen deeg aan zit, is de cake gaar. Open nooit de ovendeur gedurende het eerste halfuur tijdens het bakken. De kans bestaat dat de cake gaat inzakken. Haal om dit te voorkomen de cake ook niet te snel uit de vorm, maar laat hem even afkoelen.


Versieren

Een cake heeft het in principe niet nodig, maar er zijn vele manieren om van een eenvoudige cake een supertaart te maken. Laat je fantasie de vrije loop. Je kunt hem door de helft snijden en vullen met (custard)pudding, slagroom, jam, chocoladepasta en dergelijke. Je kunt hem insmeren met slagroom en bestrooien met hagelslag. Je kunt hem beleggen met een laagje jam, daarop royaal slagroom met verse vruchten. Je kunt cakejes laten versieren door je kinderen door poedersuiker te mengen met limonade en dit roeren tot een papje. Het dient dan als basislaagje om er vervolgens naar hartenlust hagelslag, gekleurde muisjes, vruchtenhagel en  dergelijke op te "plakken". Reken maar dat dit voor de kinderen een groot feest is.


Lees ook