Pompoengerechten

De pompoen is een groente en je kunt er veel kanten mee op. Het is zonde om het vruchtvlees van je uitgeholde pompoen zomaar weg te gooien, terwijl je er bijvoorbeeld een heerlijke soep van kunt maken. Heb je geen idee wat je met pompoen kunt maken? Lees hier over de veelzijdigheid van deze overheerlijke en bovendien zeer gezonde herfstgroente.


Pompoenroomsoep

Het uitgeholde vruchtvlees krijgt een heerlijke culinaire bestemming. Je maakt in een handomdraai een romige soep. Neem een kilo in stukjes gesneden pompoenvlees, een kwart kilo gesnipperde uien, een kwart kilo in stukjes gesneden wortelen. Fruit de uitjes in een klontje margarine. Voeg dan de pompoen en de wortelen toe en laat de groente even mee fruiten. Giet hier een halve liter kippenbouillon bij en breng dit aan de kook. Laat het een half uurtje pruttelen. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Gebruik een blender of keukenmachine om de soep te pureren. Roer er een deciliter verse room door. Laat dit weer even koken. Maak de smaak nog even af met peper en zout. Serveer de soep in stoere kommen. Strooi er eventueel wat gehakte peterselie over.


Pompoenquiche

Deze quiche is dankzij het gemak van kant-en-klaar bladerdeeg snel klaar. Bedek een bakvorm met 250 gram bladerdeeg. Baak 300 gram gerookt spek (dobbelsteentjes) en laat ze uitlekken. Kook 750 gram pompoen 10 minuten. Pureer de pompoen en meng het mengsel met de spekjes, 2 teentjes (uitgeperste) knoflook, 25 gram bloem, peper, 10 deciliter room en 2 eieren. Giet dit mengsel over het bladerdeeg. Bestrooi de quiche met 100 gram geraspte gruyère. Bak de quiche in een half uur gaar in het midden van de oven op 180 graden Celsius.


Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen (vegetarisch)

Dit is een echt herfstgerecht. Pompoen smaakt heerlijk met paddenstoelen. In dit gerecht worden ze gecombineerd in een hoofdgerecht met couscous. Gebruik een bakblik of ovenschaal. Leg hierin parten pompoen, parten rode ui (2 stuks), 250 gram gehalveerde kastanjechampignons en een schaaltje gemengde champignons in grove stukken. Meng 3 eetlepels olijfolie extra vierge met een halve eetlepel gedroogde oregano en schep deze olie door de groenten. Breng op smaak met peper en zout. Schuif het bakblik of de ovenschaal 15 minuten onder de hete grill van de oven. Schep de groenten daarbij regelmatig om. Laat 150 gram couscous in 225 ml kokend water ongeveer 5 minuten wellen. Verhit een eetlepel olie in een wok. Strooi er een theelepel paprikapoeder in en de couscous. Verwarm de couscous al roerend ongeveer twee minuten. Haal de couscous van het vuur en meng er naar smaak gehakte (knoflook)bieslook en 2 takjes gehakte munt door. Schep de couscous in diepe borden. Schep er het groentemengsel met vocht over. Bestrooi met een eetlepel gehakte munt.


Lees ook