Raw food

Met “raw food” wordt ongekookt en onbewerkt voedsel  bedoeld. Het uitgangspunt van de aanhangers van het “raw food principe” is dat alle voedsel wat boven 40-45 graden Celsius verhit is, geen leven meer heeft. Waardevolle vitamines en mineralen zouden door verhitting om zeep worden geholpen. Enzymen die goed voor ons lichaam zijn, verliezen door gekookt of gebakken te worden alle kracht.  De “raw-foodists”, zoals de enthousiaste volgelingen van dit voedselprincipe genoemd worden, zweren erbij. Het rauwe, onbewerkte voedsel heeft een sterke elektromagnetische straling en dat betekent: levenskracht. Hun maaltijden bestaan ongeveer 75 tot 90% uit rauw voedsel.


Rauw voedsel

Rauwe voeding is al het voedsel dat puur natuur, plantaardig en onverhit is. Belangrijk is de versheid van het voedsel. Vers is voedsel dat direct eetbaar is en onbewerkt, zoals fruit, groente en verse kruiden. Raw food maaltijden worden met minimaal 75% verse voeding samengesteld. Verse voeding bestaat uit een hoog percentage water, veel voedingstoffen en is rijk aan vitaminen en mineralen. Het dieet bestaat vervolgens 5 tot 20% uit gekiemd voedsel. Gekiemd voedsel bestaat uit zaden, noten, granen en bonen. De toevoeging van gekiemd voedsel zou bijdragen aan de opbouw van nieuwe cellen. De kiemen voorzien cellen van zuurstof en helpen het lichaam te verjongen. Een andere 5 tot 20% moet bestaan uit gecultiveerd voedsel. Dat is voedsel waar een cultuur van goede bacteriën, zoals acidophylus, koji en bifidus aan toe is gevoegd. Gecultiveerd voedsel helpt het spijsverteringskanaal het voedsel af te breken en bewaart de balans in de darmen. Tot maximaal 10% is gedroogd voedsel toegestaan. Dit is voedsel waar water uit is gehaald door middel van een langzaam drogingproces op lage temperatuur. Crackers en broodjes behoren ook hiertoe, zolang het maar bereid is onder bepaalde temperaturen.


Beweegredenen

Er zijn verschillende redenen om het dieet te doen. Raw foodists menen in de eerste plaats dat het eten van rauw voedsel beter voor de gezondheid is. Zodra voedsel wordt verhit met een temperatuur hoger dan 40 graden Celsius, haalt men belangrijke enzymen en anti-oxidanten uit de voeding.  Een raw food dieet zou niet alleen een gezondheidbevorderend werking teweeg brengen, maar ook preventief zijn tegen kanker en vele andere ziekten. Verouderingen van het lichaam worden ermee tegenhouden en vele schadelijke afvalstoffen (toxines) in het lichaam worden geneutraliseerd. Ten slotte zou het dieet gewichtsverlies stimuleren.


Speciale bereidingen

Voor het bereiden van raw food zijn speciale machines beschikbaar. Raw food wordt in een speciale “dehydrator” gebakken. Het voedsel verkrijgt hiermee een knapperig kostje. Voedsel verhitten mag, maar dan wel onder de 40 graden Celsius. Groente spaghetti (bijvoorbeeld  van courgette of wortel) maak je met een speciaal apparaatje: de “spiral glider”. De keukenmachine is ook een onmisbaar apparaat in de keuken van raw food. Een blender is handig om de groente- en fruitshakes te bereiden.

Kritiek

Het raw food dieet is niet gevrijwaard van kritiek. Zo zou het afbreken van enzymen helemaal niet erg zijn, omdat het lichaam dat zelf ook voor een groot deel doet. Het zou erg omslachtig zijn altijd rauw voedsel te eten. Raw food zou een tekort aan bepaalde vitamines, zoals vitamine B12 kunnen opleveren. Er zijn mensen die beweren dat zij van ziekten zijn genezen dankzij het dieet. Er wordt op dit moment veel wetenschappelijk onderzoek  naar gedaan, maar er zijn nog geen harde bewijzen. 

Populair dieet in Amerika

Het dieet wordt in Amerika gezien als het dieet van de 21ste eeuw. Daar wordt het dieet gepromoot door vele Amerikaanse sterren als Demi Moore, Babra Streisand, Alicia Silverstone, Beyonce, David Bowie, Donna Karan, Sting en Bryan Adams. In Nederland is het dieet nog redelijk onbekend.


Lees ook