Voedingsvezels

  1. Soorten voedingsvezels
  2. Gezonde darmflora
  3. Lees ook

Voedingsvezels zijn belangrijke voedingsstoffen die vooral nodig zijn voor een goede darmwerking. Ze zijn namelijk essentieel voor de optimale werking van de maag en de darmen.  Ze kunnen een behoorlijke hoeveelheid water opnemen, waardoor het volume van het voedsel in de maag en darmen toeneemt. Hierdoor behoudt men langer een verzadigingsgevoel. De vezels prikkelen door de hoge mate van onverteerbaarheid de darmen. Hierdoor stimuleren en activeren ze de peristaltiek van het darmstelsel. Voedingsvezels worden ook ballaststoffen genoemd. Ze kunnen niet of beperkt afgebroken worden door het spijsverteringsstelsel. Ze vertragen de doorgang van het voedsel door het spijsverteringskanaal. Hierdoor is men geneigd  minder te eten.


Soorten voedingsvezels

 Er zijn twee soorten voedingsvezels. Er zijn voedingsvezels die oplosbaar zijn in water.  Pectine en guargom zijn voorbeelden hiervan. Pectine is een onderdeel van de celwanden van planten en vruchten. Guargom is het hoofdbestanddeel van guarpitmeel,  wat gewonnen wordt uit de guarplant. Het wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator. Cellulose, hemicellulose, en lignine zijn vezels die niet in water oplosbaar zijn. Cellulose is polysacharide die door planten en bomen wordt aangemaakt en die voor de stevigheid zorgt. Cellulose kan niet door het lichaam verteerd worden. Lignine is het meest voorkomende organisch materiaal na cellulose. Het bestaat uit een chemische stof die voorkomt in de celwand van verschillende cellen. Oplosbare vezels komen heel veel voor in: fruit, groenten, peulvruchten en granen zoals haver. De niet oplosbare vezels komen voor in: brood- en graanproducten, groenten, en noten.


Gezonde darmflora

 Voedingsvezels hebben invloed op de vorming van de ontlasting in de dikke darm en de snelheid waarmee  het voedsel door het darmkanaal beweegt. Het grootste deel van de genuttigde voedingsvezels wordt afgebroken door bacteriën in de dikke darm. Ze dragen bij tot het goed functioneren van de dikke darm. De vezels dienen als energiebron voor de wand(slijmvliezen) van de dikke darm. De gezonde darmbacteriën worden gestimuleerd in groei door vezelrijke voeding. Deze vezelrijke voeding zorgt voor verlaging van de zuurtegraad in de darmen, wat gunstig is voor een normale bacteriesamenstelling en een normale bacteriefunctie. Door de bewegingen van het darmkanaal te stimuleren, wordt obstipatie voorkomen en bevorderen ze dus een goede stoelgang. Het is verstandig om iedere dag voldoende voedingsvezels naar binnen te krijgen. De hoeveelheid verschilt voor mensen en volwassenen. De Nederlandse richtlijn voor volwassenen is een waarde van 3,4 gram voedingsvezel per mJ (14 gram per 1000 kcal). Voor kinderen is de hoeveelheid afhankelijk van de leeftijd. Kinderen in de leeftijdsgroep van 1 tot en met 3 jaar geldt een waarde van 2,8 gram per mJ. Voor de leeftijdsgroep van 4 tot en met 8 jaar is dat 3,0 gram per mJ. In de leeftijdsgroep van 9 tot en met 13 jaar geldt een waarde van 3,2 gram per mJ en tenslotte geldt voor kinderen van 14 tot en met 18 jaar een richtlijn die hetzelfde is voor volwassenen.Lees ook