Rijstwijn

Hier vertellen wij je alles over Rijstwijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rijstwijn.

Gebruik van Rijstwijn

Rijstwijn

Rijstwijn kun je op verschillende manieren drinken: koud, op kamertemperatuur, warm of heet. Het hangt van de soort af en van de tijd van het jaar, en niet in de laatste plaats hangt het van de voorkeur van de drinker af. In de Aziatische keuken wordt veel gebruik gemaakt van de rijstwijn als kookwijn, voornamelijk in marinades, soepen en sauzen. Rijstwijn heeft een neutraliserende werking op rauw vlees of vis: het neemt nare geurtjes weg. Droge sherry kan rijstwijn eventueel vervangen. Rijstwijn is ook geschikt om roerbakvlees (bijvoorbeeld kip) af te blussen als deze verder verwerkt wordt in Oosterse gerechten (zoals curry).

  • zie informatie op de fles (maanden tot jaren)Houdbaarheid
  • sake (saké), huang jiu, cheongjuSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Rijstwijn

Rijstwijn is een alcoholhoudende drank. Een andere populaire benaming voor rijstwijn is ?sake?, hoewel daar dan vaak de Japanse rijstwijn mee wordt bedoeld. Het woord ?sake?betekent letterlijk vertaald: (alcoholhoudende) drank en is dus in feite een verzamelnaam. De drank wordt gemaakt van gefermenteerde rijst. De drank wordt niet gedistilleerd. Omdat het productieproces veel lijkt op die van het bier, zou eigenlijk rijstbier een betere benaming zijn geweest. Rijstwijn is er in veel soorten en er is een groot verschil in kwaliteit. Rijstwijn wordt in veel landen met een rijstcultuur gemaakt, bijvoorbeeld Japan, China, Korea en andere Aziatische landen. Aan sommige rijstwijnsoorten wordt extra alcohol of suiker toegevoegd. Het alcoholpercentage kan ook verschillend zijn. Meestal ligt het percentage tussen de 13,5% en 19%.

De smaak van rijstwijn is enigszins vergelijkbaar met sherry. Omdat er zoveel varianten te koop zijn, is het moeilijk om een exacte omschrijving van de smaak van rijstwijn te geven. Rijstwijn is lange tijd houdbaar. Haal de juiste informatie van het etiket. Je kunt rijstwijn buiten de koelkast bewaren. Sommige soorten meerdere maanden tot jaren. Rijstwijn is verkrijgbaar in de toko, in Aziatische supermarken, en ook in sommige goed gesorteerde supermarkten.

De Japanse sake hoeft overigens niet alleen een drank te zijn die gemaakt is van rijst. Ook hoeft sake niet per se uit Japan te komen. Japanse rijstwijn kan worden onderverdeeld in Amazake, een zoete soort zonder alcohol. Dan is er Jizake, een plaatselijke rijstwijn die gemaakt wordt van de lokale rijst. Bekend is ook de Mirin, een zoete Japanse rijstsoort met een laag alcoholpercentage. Deze soort is prima geschikt voor gebruik in Japanse gerechten. In Japan noemen ze de sake zoals wij hem in Nederland bedoelen overigens: Seishu.

Chinese rijstwijn wordt Huang Jiu genoemd. Letterlijk vertaald betekent het ?gele wijn?. Ook hiervan bestaan veel soorten. De varianten ontstaan door gebruik van kleefrijst, bruine rijst, of gierst. Hierdoor kunnen er ook kleurverschillen in de rijstwijn ontstaan; van een gouden kleur tot een donkerbruine kleur en een alcoholpercentageverschil van 14% tot 16%.

Enkele gebruiksvormen van Rijstwijn

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rijstwijn