Krenten
Hier vertellen wij je alles over krenten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met krenten.
Gebruik van krenten
Krenten worden verwerkt in deeggerechten, zoals krentenbollen en andere broodsoorten, oliebollen, gerechten en vaak in gebak. De krenten worden met het deeg gemixt. Ze zijn ook lekker om los te eten, en worden ook gebruikt in notenmelanges.
- Vitis vinifera KorinthiakaLatijnse naam
- FruitCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over krenten
Een krent is een gedroogde, pitloze druif van een klein donkerblauw druivenras: Vitis viniera Korinthiaka (of raisin de Korinthe). Zij dankt deze naam aan de Griekse havenplaats Korinthe. De krent is een oud product en al in de middeleeuwen werd het woord Korinthe verkort tot krent. De krent verschilt duidelijk van de rozijn. De smaak is droger en zuurder en de kleur loopt tegen zwart aan. Hoe donkerder de kleur, hoe zoeter de smaak. De krent wordt vaak verward met de rozijn. De rozijn is echter afkomstig van andere druivenrassen met grotere vruchten. De krent is te vinden in Griekenland en op Sicilië. Nederland importeert ze echter voornamelijk uit Californië, Australië, Zuid-Europa en het Nabije oosten. Er bestaan ook krenten van de krentenboom. Dit zijn kleine struikachtige bomen waaraan de krenten groeien. Deze krenten boom struiken komen veel voor in Drenthe waar de krenten na de oogst gedroogd worden en verkocht.
In eerste instantie was er een beperkte vraag naar de krent. Dat veranderde in 1877. Franse wijngaarden werden geteisterd door druifluis. De Fransen kochten massaal zoete Griekse krenten voor hun mengwijnen. De vraag steeg van 881 ton in 1877 tot 21.000 ton in 1880 en 120.000 ton in 1889. De Grieken begonnen hierop voortvarend wijngaarden te planten om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Olijf- en sinaasappelplantages werden verwaarloosd of moesten plaats maken voor wijngaarden. Er werd massaal geïnvesteerd in de krent. In 1891 was de schade vanwege de druifluis in Frankrijk hersteld. De Franse boeren protesteerden daarop tegen de import van de goedkope Griekse krenten. De Franse regering besloot daarop de invoerrechten van 6 frank per 100 kilo in 1890 geleidelijk te verhogen tot 25 frank in 1894. Dit resulteerde in Griekenland tot een sterk verminderde export. Om de Griekse boeren tegemoet te komen, richtte de Griekse regering een bank op, die de krenten tegen een vaste prijs opkocht. Met een enorme krentenberg tot gevolg. De hierop volgende politieke onlusten leidden er toe dat de premier moest aftreden en de krenten productie, tot vandaag de dag, een staatsmonopolie is.
Het drogen van de druiven kan worden gedaan in de zon, maar vindt ook wel in droogtunnels plaats. Tijdens het drogen verliest de druif vocht, waardoor het lichter wordt in gewicht, krimpt en donkerder wordt. Door het drogen veranderen ook de geur- en smaak van het fruit. Gedroogde vruchten bevatten meer suikers en bevatten per 100 gram meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan verse vruchten. De krenten moeten bij het wrijven tussen de vingers nog soepel aanvoelen en wanneer ze wit zijn uitgeslagen is dit meestal de uitgekristalliseerde druivensuiker. Beschimmelde krenten kunnen niet meer gebruikt worden. Krenten moeten droog en donker bewaard worden. Ze zijn langere tijd houdbaar.
Enkele gebruiksvormen van krenten
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Krenten
- Krent
- Krentenbrood
Onze laatste recepten met krenten
-
Recept
Nieuwjaarskoekjes van Oma41u30m
-
Recept
Mamaliga (polentakoek)420m
-
Recept
Tulband4,71u15m
-
Recept
Appeltaart41u30m
-
Recept
Podding-rotti Indonesische-broodpudding430m
-
Recept
Krentenbrood met spijs430m