Aubergines

Hier vertellen wij je alles over Aubergines. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Aubergines.

Gebruik van Aubergines

Aubergines

Aubergines hoeven niet te worden geschild. Omdat aubergines wat bitter kunnen smaken is het gebruikelijk de groente in plakken te snijden en vervolgens met zout te bestrooien. U laat de aubergine ongeveer een half uur staan. Op deze manier trekken de bitterstoffen uit de aubergine. Hierna spoelt u de plakken onder koud water af en dept u ze met een schoon doek of keukenpapier droog. De aubergine kan nu verder gebruikt worden. Aubergines worden warm bereid. U kunt aubergines stoven, bakken, frituren en gratineren en vullen. De groente is onmisbaar in de Mediterrane keuken. Het is een hoofdingrediënt in de Griekse moussaka. In Spanje en Turkije maken ze van gepureerde aubergine een heerlijke dipsaus. In Frankrijk is de aubergine een vast onderdeel van ratatouille.

  • Solanum melongenaLatijnse naam
  • 3 tot 7 dagenHoudbaarheid
  • paarse, witte en gele auberginesSoorten
  • GroentenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Aubergines

Aubergines zijn de vruchten van de eierplant. Die naam is afgeleid van het Engelse ?eggplant?. Wilde aubergines hebben het formaat van een kippenei. Laat in de 18e eeuw werd de Franse benaming van de groente, aubergine, overgenomen. De meest bekende soort is de grote paarse, ovaalvormige aubergine, maar er bestaan ook witte, gele en gestreepte varianten. Aubergine wordt als groente gegeten. Aubergines die geteeld worden voor consumptie hebben een langwerpige vorm, met blank, sponzig vruchtvlees. Door de neutrale smaak kan de aubergine in verschillende ingrediënten worden gecombineerd.

In China en India is de aubergine al duizenden jaren een bekende groente. Sinds enige tijd verkrijgt de groente ook in Nederland meer populariteit. Dat is waarschijnlijk te danken aan de vele toepassingen in buitenlandse gerechten die bij een steeds groter wordend publiek in de smaak vallen. De groente wordt nu ook door Nederlandse tuinders geteeld.

Aubergines zijn het hele jaar te koop, maar de topaanvoer is in juli en augustus. Een verse aubergine is stevig en heeft een gladde, glanzende, onbeschadigde donkerpaarse schil met frisgroene kroonbladeren. Let op dat de steelaanzet en het blad mooi groen zijn en dat het gewicht in verhouding is met het formaat. Te lichte aubergines kunnen slap en uitgedroogd zijn. Een matte kleur kan duiden op overrijpheid. Kleinere aubergines hebben een zachtere schil en bevatten minder zaadjes. Bewaar rijpe aubergines op een koele plaats, maar niet in de koelkast. De kelder is een goede plek. Onrijpe exemplaren rijpen snel na bij kamertemperatuur. Afhankelijk van de rijpheid zijn aubergines drie tot zeven dagen houdbaar. U kunt aubergine alleen invriezen nadat ze is geblancheerd.

Aubergine behoort net als de aardappel tot de nachtschadefamilie. Eet een aubergine niet rauw. Ze bezit de stof solanine. Deze stof is giftig en kan maag- en darmklachten veroorzaken. Hoewel solanine hittebestendig is, wordt het gehalte van de solanine wel kleiner. Aubergines zijn rijk aan vitamine C en aan foliumzuur. Ze bevatten veel voedingsvezels. Deze hebben een positief effect op het verzadigingsgevoel.

Enkele gebruiksvormen van Aubergines

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Aubergines