Grana padano

Hier vertellen wij je alles over grana padano. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met grana padano.

Gebruik van grana padano

Grana Padano wordt sinds de 12e eeuw gemaakt en is sinds 1996 officieel een beschermde ‘oorsprongsbenaming’ in de Europese Unie. De productie en de kwaliteit van de kaas wordt gecontroleerd door de zogeheten Consorzio per la Tutela del Formaggio Grana Padano, het Consortium voor de bescherming van Grana Padanokaas.

Grana Padano is traditioneel rond van vorm en bevat rond de 30 procent vet. Dat is relatief weinig in vergelijking met andere kazen. De structuur is, zoals de ‘grana’ al doet vermoeden, korrelig. De kaas heeft een strogele kleur van buiten, een witgele kleur van binnen en varieert in smaak van fruitig tot pikant. Hij heeft een amandelachtige geur. De kaas heeft een doorsnede van 35 tot 40 centimeter.

Net als Parmezaanse kaas wordt het ‘broertje’ Grana Padano vaak gebruikt in pasta’s en gesnipperd over salades,carpaccio en pizza’s. In veel gevallen kan Grana Padano dan ook worden gebruikt in plaats van parmezaan, of natuurlijk andersom.

Om Grana Padano te maken, wordt ongepasteuriseerde melk van koeien die in de wei hebben gegraasd, afgeroomd. De klonten uit de melk (de wrongel) vormen het eerste stadium van de kaas. Die wordt in kleine stukjes gesneden en twee keer verwarmd tot het de juiste zuurgraad en elasticiteit heeft. De kaas wordt vervolgens in linnen geperst en in pekelbaden gezouten. Daarna hebben de kazen 12 tot 36 maanden nodig om bij een temperatuur van 18 tot 20 graden te rijpen. Het kwaliteitsteam van het speciale Consorzio zorgt ervoor dat de kazen gebrandmerkt zijn met de naam en de productiedatum.

  • zie houdbaarheidsdatum op de verpakkingHoudbaarheid
  • KaasCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over grana padano

Grana Padano is een harde Italiaanse kaas gemaakt van koemelk en is langzaam gerijpt. De naam Grana Padano komt van de korrels van de gemalen kaas (grana) en de Italiaanse benaming voor de Po-vlakte (Padano). De kaas lijkt erg op Parmezaanse kaas, maar wordt in een ander gebied gemaakt. Grana Padano wordt namelijk in een groot gebied in Noord-Italië gemaakt, van de Po-vlakte tot in de Dolomieten. De productie van Parmezaanse kaas is echter strikt beperkt tot een bepaald gebied in de omgeving van Parma. Grana Padano is niet heel vet en wordt in zowel warme als koude gerechten gebruikt, van pasta’s en hartige taarten tot in salades en als garnering.

Enkele gebruiksvormen van grana padano

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met grana padano