Gekookte worst
Hier vertellen wij je alles over Gekookte worst. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Gekookte worst.
Gebruik van Gekookte worst
Gekookte worst valt onder de categorie vleeswaren. Je kunt deze worst eten op brood, maar ook wat dikker gesneden smaakt hij prima ‘uit het vuistje’ bijvoorbeeld bij de borrel. Het is ook een lekkernij voor kinderen. Dikke plakjes gekookte worst kunnen dan ook met een blokje jonge kaas, augurkje of zilveruitje makkelijk worden ‘omgetoverd’ tot een (kinder)traktatie. Gekookte worst doet het prima bij een Hollands kaasplankje. Je kunt de worst eventueel serveren met wat mosterd, of wikkel een reep augurk in een dun plakje Gelderse worst. Gekookte worst is prima te combineren met een koude (pasta-) salade. Snijd hiervoor een gekookte worst in dobbelstenen. Gelderse worst wordt ook veel geserveerd in de Hollandse erwtensoep of bij stamppot. Het is dan ook een goed alternatief voor rookworst.
- Botulus (Latijn voor worst)Latijnse naam
- zie de datum op de verpakkingHoudbaarheid
- sommige boterhamworst, gekookte Gelderse worstSoorten
- VleeswarenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Gekookte worst
Gekookte worst is verkrijgbaar als (een gedeelte van een) hele worst of in dikkere plakken (voor bij de borrel) of in dunne plakjes (voor op brood). Een bekende gekookte worst is de Gelderse gekookte worst. Het is een kookworst van mager varkensvlees. Gelderse gekookte worst is eigenlijk gekookte en gerookte worst. Het magere varkensvlees worst met kruiden op smaak gebracht en na het koken in darm verpakt. Vervolgens wordt de Gelderse worst licht op beuken- of eikenhout gerookt. Boterhamworst wordt ook in vele gevallen gekookt, maar niet altijd. Alle gekookte worst wordt gemaakt van rauw vlees. Het kan rund-, varken-, kalfs- en paardenvlees zijn (of een combinatie van verschillende vleessoorten). Het vlees wordt gekruid met kruiden, specerijen en smaakmakers. Vervolgens wordt het vlees gekookt. Vaak worden de worsten daarna nog gerookt. Er zijn veel gekookte vleeswaren, vooral in Duitsland zijn er vele variëteiten. Bewaar dunne plakjes gekookte worst in de koelkast en let op de houdbaarheidsdatum. Gebruik vleeswaren niet langer dan de verpakking over de houdbaarheidsdatum vermeldt, maar realiseer je dat een geopend pak vleeswaren sneller bederft dan een gesloten pak. In veel supermarkten kun je ook de gekookte worst ‘aan een stuk’ kopen. Deze worst is vaak vacuüm verpakt. Dit zorgt ervoor dat de worst langer houdbaar is, maar ook hier geldt dat als de verpakking eenmaal is aangebroken is de houdbaarheid daarmee ook een stuk wordt verkort. Laat vleeswaren nooit langer buiten de koelkast dan noodzakelijk is. Gekookte worst kun je invriezen op de dag van aankoop. De worst is dan ongeveer 3 maanden houdbaar.
Enkele gebruiksvormen van Gekookte worst
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Gekookte worst
-
Recept
Cordon-bleu-gehaktballen41u15m
-
Recept
Bietensalade met maïs415m
-
Recept
Worst in tortilla's445m
-
Recept
Pastasalade voor de picknick415m
-
Recept
Panna cotta van asperges met gekookte ham425m
-
Recept
Frittata met ham en groene sperges445m