Wijting

Hier vertellen wij je alles over Wijting. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Wijting.

Gebruik van Wijting

Wijting wordt vaak gebakken gegeten als lekkerbekje of kibbeling. Wijting is geschikt om te bakken, stoven en roken. Wijting wordt ook gebruikt bij voor de bereiding van soepen, visragout en bouillabaisse. De vis heeft een weinig uitgesproken smaak, maar past juist daarom in vele gerechten. Het is een zeer magere vis. Daarom past het eten van deze vis goed in een caloriearm dieet. Het broze visvlees maakt dat een bereiding in de oven de voorkeur heeft boven bereiding in de pan of op de grill, waar het makkelijk uiteen kan vallen. Wikkel de vis in aluminiumfolie en presenteer het als vispakketje.

  • Merlangius merlangusLatijnse naam
  • 1 dag (koelkast) 2 tot 3 maanden (vriezer)Houdbaarheid
  • hele vis, visfilets, lekkerbekje, kibbelingSoorten
  • ZoutwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Wijting

Wijting is een zoutwatervis. Hij behoort tot de familie van de kabeljauw. Het is een van de minst vette vissoorten. Wijting is een betrekkelijk kleine vis. Bij de vangst bereikt de vis vaak een lengte van 25 centimeter, maar hij kan wel tot 70 centimeter lang worden. Op de Nederlandse vismarkt wordt nog steeds wat neergekeken op deze vissoort. Het vlees van de vis is zeer mager en licht verteerbaar, maar bevat veel graatjes. De vis werd in Nederland vooral verkocht als voer voor de kat. Om de vis een beter imago te geven is het ‘lekkerbekje’ bedacht. De Fransen zien meer culinaire mogelijkheden in deze vis. In dit land is wijting juist zeer populair. Hij wordt er vers ingekocht en er zijn vele culinaire toepassingen in Franse kookboeken te vinden. Wijting wordt voornamelijk in visfilets verkocht met (zilverkleurig) vel. Op die manier blijft de vis redelijk compact en kan hij niet snel tijdens de bereiding uit elkaar vallen. Je kunt hem ook in zijn geheel en vers kopen bij de visboer. De beste periode om wijting te eten loopt van januari tot augustus. Om de versheid te bepalen, kun je kijken naar de ogen. Die moeten helder zijn en niet dof of wazig. De schubben moeten glanzen en mogen niet loslaten. De vis moet naar de zilte zee ruiken. Koop geen vis die naar ammoniak ruikt. Het is gezond om een tot twee keer per week vis op het menu te zetten. Het geldt eigenlijk voor alle vis, dat je hem het beste consumeert op de dag van aankoop. In de koelkast is wijting nog 1 dag te bewaren, bij voorkeur op een laag ijs. Invriezen is ook mogelijk. Als je de vis invriest op de dag van aankoop, is hij nog twee tot drie maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum op het etiket, maar ook dan is het advies hem op de dag van aankoop op te eten.

Enkele gebruiksvormen van Wijting

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Wijting