Het aspergeseizoen duurt in Nederland ongeveer twee maanden en b

Het gebruik van bier in de keuken is vooral gebruikelijk bij de Belgen. België is dan ook al door de eeuwen heen befaamd voor zijn bieren. Over het betrekkelijk kleine land kunnen meer dan 3.000 brouwerijen worden geteld. In België zegt men dat elk dorp wel zijn eigen brouwerij heeft, en dat zou kunnen kloppen als je het aantal brouwerijen naast het aantal steden en dorpen telt. Elke streek kent zijn eigen specialiteit met bier. Daarnaast kun je wel stellen dat bier één van de hoofdingrediënten is in de Vlaamse keuken. Belgische klassiekers zijn de stoofschotels, konijn in bier en de Vlaamse karbonade. Maar het gerstenat wordt niet alleen bij het vlees gegoten. De zogenaamde bierkeuken laat nieuwe ontwikkelingen zien. Bier wordt nu ook verwerkt in soufflés, mousses, sorbets en ijs!


Gerechten krijgen door de toevoeging van het bier meer smaak, geur en karakter. Hop voegt een subtiele bitterheid toe en voor een meer uitgesproken bittere smaaksensatie zijn er de amberkleurige bieren. Bieren kunnen door de eigen smaaktoevoegingen een extra accent leggen op een bereiding. Er zijn bieren die bijvoorbeeld andere ingrediënten bevatten, zoals kruiden of fruit. Fruitbieren onderstrepen een bereiding met hun fruitige aroma’s. Geuze wordt gebruikt om het frisse zuuraccent net als het witbier. Bruin bier is vooral geschikt om de smaak zoeter of bitter te maken.


Gebruik het bier altijd met mate om te voorkomen dat de biersmaak het gerecht overheerst. Het is de bedoeling dat het bier de smaak van het gerecht een extra accent geeft. Bier kun je in veel gevallen het beste op het laatste moment aan het gerecht toevoegen, met uitzondering van de stoofschotel waarbij het bier na het aanbraden als stoofvocht wordt gebruikt. In de stoofschotel past donker bier. Bij de vis kun je denken aan blond bier of witbier. Deze bieren combineren goed met frisse smaken, zoals dille en citroen. Betrekkelijk nieuw is het gebruik van bier als ingrediënt in ijs, bijvoorbeeld met suikerstroop. Met een fris witbier kun je een heerlijke spoom maken. Fruitbieren lenen zich goed voor het maken van een sorbet. Als je van bier houdt, is het leuk eens te experimenteren met je favoriete biersoorten. Lichte soorten kun je gebruiken voor de lichte, frisse gerechten en de donkere soorten voor de wat zwaardere gerechten.Lees ook