Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

De studentenhap

Lees de column van HildeZe hebben weinig geld, drinken veel en zitten soms tot diep in de nacht in de boeken. Studenten staan dan ook niet bekend om hun culinaire talenten. Ondanks dat valt er toch best wat te leren in de keuken van de studiebollen.

Mijn eigen studententijd ligt al enige jaren achter me, maar ik bevind me nog regelmatig in die kringen omdat veel vrienden nog niet zijn afgestudeerd. Traditionele etentjes in een studentenhuis zijn mij dan ook niet vreemd. Wel moet ik zeggen dat naarmate de student ouder wordt, de gerechten de worden voorgeschoteld steeds ingewikkelder (en daarmee ook lekkerder) worden.

Studentenvoedsel voldoet in het algemeen aan 3 voorwaarden: het is (uiteraard) niet te duur, er worden grote hoeveelheden in één keer gemaakt (zodat iedereen kan mee-eten) en er worden niet te veel ingrediënten (en pannen) gebruikt.

De éénpanspasta is het studentenvoedsel bij uitstek. Daarbij hoort dan bijvoorbeeld een hoeveelheid tomatensaus uit een pot of pak, als vlees iets van blokjes chorizo of salami, twee stuks groente, bijvoorbeeld prei en champignons, en een scheut wijn erin. Een pan pasta erbij, en klaar is kees.

Zelf ben ik geen grote fan van deze 'basispasta', maar hij vult goed en zorgt voor weinig afwas. Wel zo handig, als je weinig gaspitten en pannen tot je beschikking hebt.

Mijn lievelings-'stuhap' is die met spinazie en roomkaas. Die is zodanig verfijnd, dat ik even betwijfelde of het wel onder studentenhap valt. Wat mij overtuigde? Dat je het ook een dag later als koud lunchgerecht kunt eten. Weggooien is immers geldverspilling!

Het recept:
- pasta
- diepvriesspinazie
- spekjes
- champignons (eventueel ook paprika)
- bakje roomkaas met kruiden

Kook de spinazie, bak de spekjes en gooi de rest van de ingrediënten erbij, zoveel als je wilt en eventueel met gebakken kipstukjes erin. C'est ca!

Bekijk ook

Of 't gesmaakt heeft?
De service in restaurants is soms een verschil van dag en nacht. Bij de ene tent heb je al drie liter uitgezweet voordat de serveerster je gezwaai opmerkt, terwijl er bij het andere etablissement om de hap wordt gevraagd of het lekker is. Je kunt ook overdrijven, zeg maar.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven