Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Geen feest zonder kruidenboter

Lees de column van HildeEen goed feestje is pas echt geslaagd als er lekkere kruidenboter te eten is. Op een warm stokbroodje dan, en natúúrlijk zelfgemaakt. Bij mijn familie is het inmiddels zo'n traditie om kruidenboter te maken, dat het aanwezig is op elke verjaardag. En dan niet één, maar minstens twee of drie bakjes vol.

Je hebt kruidenboter en kruidenboter. Soms is het een verschil van dag en nacht tussen verschillende soorten. De supermarktboter is bijvoorbeeld meestal een crèmige substantie waarin je in de verte iets van kruiden proeft. Om misselijkheid tegen te gaan is het bij die soort meestal beter om er maar een dun laagje op te smeren. Als je te maken hebt met ongezellige gasten, raad ik echter aan zo gul zijn om een broodje met een heel dikke laag aan te bieden: zijn ze zo weg.

Maar zelfgemaakte kruidenboter blijft toch, net als veel andere dingen die niet uit de fabriek komen, het lekkerst. Een lekkere volle roomboter, wat zout, een klein beetje peper en vers gesneden bieslook...is het begin. Want waar het eigenlijk om draait is de knoflook: minstens twee tenen uitgeperst per pakje boter, is mijn devies.

Het resultaat is dat wanneer het eenmaal op tafel staat, iedereen stopt met sociaal zijn en zich op de broodjes met kruidenboter stort. De kaasjes blijven onaangeroerd en binnen een mum van tijd moet er alweer een nieuw brood worden aangerukt. En zelfs de mensen die eigenlijk meer van de kaasjes zijn, geven zich over aan het kruidenmengsel. Al heeft dat misschien meer te maken met de sterke knoflooklucht die zich via alle babbelaars verspreidt.

Bekijk ook

Openbaringen
Half Nederland gaat deze maand weer lekker culinair doen. Wordt het iets uit de braadslee, vis, stoofvlees, vegetarische taart of toch de traditionele kerstkalkoen? Ik ben er nog niet uit, dus moet ik uit eten om inspiratie op te doen. En wat gerechten proefkoken. Zo kom ik in ieder geval aan mijn kerstkilo's.

(1)

  • Ik maak altijd kruidenboter met een beetje halva roomboter en vul het aan met halve boter om mee te smeren. Ik doe er dan lekkere verse kruiden in knoflook beetje citroensap soms om een beetje pit te krijgen een drupje tabasco. Maar ik heb het ook wel gemaakt met garnalen, dan moet je van de garnalen een pasta maken. De hoeveelheid van de garnalenpasta is voor je zelf om uit te vinden. Ze vinden mijn kruidenboter op feestjes erg lekker en maak ook altijd een potje.
    Reactie door Helma50

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven