Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Gezond frituren

Lees de column van HildeZe zijn naar mijn gevoel een beetje uitgestorven, maar frituurpannen zijn best handig om in huis te hebben voor als je eens lekker wil snacken zonder de deur uit te hoeven. En als je het niet al te vaak doet en met de juiste olie, hoeft het ook helemaal niet zo ongezond te zijn.

Ja, die grote blokken harde frituurvet die we vroeger gebruikten zijn niet aan te raden, tenzij je snel voor een dubbele bypassoperatie in aanmerking wil komen. Maar zolang je een goede olie met onverzadigde vetten gebruikt valt het relatief mee.

Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemolie, arachideolie of olijfolie. Waar je dan vooral op moet letten is de temperatuur: is de temperatuur te laag, dan wordt de buitenkant van je friet, kroket of vis niet goed dichtgeschroeid en blijft de olie tijdens het bakken in het baksel dringen. Is het te heet, dan verbrandt de buitenkant en wordt de binnenkant niet gaar. En bovendien kunnen er dan giftige stoffen ontstaan die absoluut niet in grote hoeveelheden binnen wilt krijgen.

De beste olie om in de frituren blijkt overigens kokosolie te zijn, al laat dat soms nogal een aanwezige smaak achter op het gefrituurde product. Palmolie is ook een goed alternatief, maar wordt afgeraden vanwege de impact die het winnen van palmolie heeft op het milieu. OliŽn als sesamolie en koolzaadolie (in het buitenland veelgebruikt onder de naam canola oil) zijn ten zeerste af te raden als het om frituren gaat: veel slechte vetten en schadelijke stoffen die vrijkomen bij verhitting.

Maar hoe je ook frituurt, frituur met mate. Je etenswaar wordt namelijk altijd vetter dan wanneer je het bijvoorbeeld in de oven bakt.

Bekijk ook

Zoete gluiperds
'Te veel' van iets eten is nooit goed, maar in het geval van suiker al helemaal niet. Slecht voor de tanden, slecht voor de lijn, slecht voor je energiehuishouding. Kortom,je kunt de inname van suiker maar beter tot een minimum beperken. Het lastige is alleen dat het vrijwel overal in voorkomt.

(2)

 • Geachte, Ik frituur niet vaak, wel als wij bezoek hebben. Misschien 1 maal per 3 weken. Ik (68 jaar) frituur altijd in het ouderwetse gesmolten niervet (Ik koop niervet bij de slager smelt het zelf en heb ook nog lekkere kaantjes op mijn boterham, het is ook te koop, ossewit genaamd, A.H.) mijn cholestorol, bloedvaten en bloeddruk zijn prima in orde. 1/2 jaarlijkse APK-controle bij de huisarts. Laat de fabeltjes varen over ongezond vet, lulkoek. (Deze heb je nodig.) Hoeveel soorten olie zijn er en zijn allemaal gemengd. Het is alleen na de jaren 60 opgezet om geld te verdienen door de industrie nadat de margarine PLANTA pukkeltjes veroorzaakten. Leest u eens op internet of in een boek over olie hoe gevaarlijk deze frituurolie is na 2 ŗ 3 maal frituren op 175 graden Celsius. KIJK JE VAN OP, WIST JE NIET H» ! 80% IN BELGIň (FRIETKOT) BAKT IN OSSEWIT, RUNDVET, WAAROM?, HET IS VEEL LEKKERDER. Zelf gemaakte patat/frites (probeer het maar eens is veel lekkerder. DAARNAAST ROOMBOTER OP BROOD! Mogen ze niet mee knoeien? Andrť Buijs
  Reactie door A.P. Buijs
 • Ik bak frieten, snacks en eieren al jaren in Kokosolie, en het bevalt zelfs de kinderen goed. En je hebt het gevoel dat je niet vet hebt gegeten. En je merkt niks van de kokossmaak. Een echte aanrader!
  Reactie door Paul Weise

Reageren

 • Naam
 • Email
 • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven