Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Groente aan huis

Lees de column van HildeGroente en fruit van eigen bodem, daar zijn wij als Nederlanders best wel trots op. We hebben alleen vaak geen idee wat er in onze omgeving zoal wordt geproduceerd. Maar tadaaa: daar zijn de bedrijfjes die biologische streekproducten aan de deur afleveren. Inclusief vergeten groenten, recepten en natuurlijk een schattig ouderwets kistje.

We mogen ons er best wel wat meer bewust van zijn dat we het zo goed doen op land- en tuinbouwgebied. Ondanks het feit dat ons klimaat niet echt uitnodigend werkt voor zaadjes en stekjes om te lekker te groeien en te bloeien, krijgen we het namelijk toch maar mooi voor elkaar om miljoenen kilo's per jaar te produceren.

Het meeste belandt in de supermarkt en een deel gaat naar het buitenland, maar nu gaat er dus ook een deel direct naar de mensen thuis. Een beetje zoals de stalletjes langs de weg bij de tuinders, maar dan verzameld en aan huis gebracht. Het gemak dient de mens.

Een vriendin vertelde me er pas over. Zij had een proefkistje gekregen met alle ingrediënten voor een heerlijke stamppot met vergeten groenten. Dit keer was het de beurt aan raapstelen. Zo sla je drie vliegen in een klap: ze maken kennis met boeren en tuinders uit de buurt, eten biologisch en vergeten groenten worden en passant weer op de kaart gezet. De reactie: 'Ik wist eigenlijk niet hoe raapstelen eruit zien, maar het was erg lekker!'

In haar pakketje, dat vanaf nu elke twee weken met verschillende producten zal worden afgeleverd, zat daarnaast ook nog brood, boerenyoghurt, bijzondere peertjes die je niet snel in de supermarkt zult vinden en een aantal recepten om de stamppot en andere gerechten succesvol te fabriceren. Ook kan er vlees, eieren, zuivel en vis in zitten. Steeds weer een verrassing dus.

Tja, zo'n kistje kost natuurlijk wel wat meer dan normaal, want het wordt speciaal samengesteld uit het duurzame aanbod uit de streek. Maar daardoor eet je wel een aantal dagen gevarieerd en gezond, krijg je wat meer binding met de boeren uit de buurt en hoef je niet de deur uit als het toevallig net lekker ouderwets Hollands weer is, met wind en regen.

Bekijk ook

In vuur en vlam
Zonder dat ik het doorhad, blijk ik wekelijks behoorlijk wat besjes op te eten. Besjes? Jazeker, elke keer als ik gerechten wat meer smaak wil geven met wat peper uit de molen, maal ik gedroogde peperbesjes. Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die dacht dat peperkorrels uit de bekende rode of groene pepers kwamen.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven