Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

In vuur en vlam

Lees de column van HildeZonder dat ik het doorhad, blijk ik wekelijks behoorlijk wat besjes op te eten. Besjes? Jazeker, elke keer als ik gerechten wat meer smaak wil geven met wat peper uit de molen, maal ik gedroogde peperbesjes. Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die dacht dat peperkorrels uit de bekende rode of groene pepers kwamen.

Ik vond het altijd al iets tegenstrijdigs hebben dat het vruchtvlees en de zaadlijsten van die lange rode en groene pepers makkelijk voor een klein binnenbrandje in de mond kunnen zorgen, terwijl ik wel een hele berg peperkorrels moet malen voordat ik het echt te pittig vind. Dat komt dus doordat de twee pittige vruchten niets met elkaar te maken hebben en van een heel ander plantengeslacht komen.

Even een klein college peperwetenschappen. Het 'hete' in peperkorrels komt van de stof piperine, terwijl chilipepers, zoals jalapeņo's en de echt hete Spaanse pepers capsaīcine bevatten. Heel anders dus. En hoewel sommige pepers van de nachtschadefamilie, zoals de habanero en de madame jeanette (pittige tante), je zo in vuur en vlam kunnen zetten dat je niet meer weet waar je het moet zoeken, zijn er ook soorten waar de pittigheid ver te zoeken is: de paprika.

Er is dus een enorm spectrum aan pittigheid. Die hebben ze ondergebracht in de Scoville-schaal, die loopt van 0 (paprika) tot 15 miljoen (pure capsaīcine). Water helpt meestal niet bij het blussen, maar melk of room(saus) verzacht de 'pijn' vaak wel een beetje. De eerder genoemde habaneropeper komt uit op zo'n 300.000, terwijl ik een jalapeņo soms al best pittig vind. En die zit pas op 3000, dus kun je nagaan. De aller- aller- allerheetste peper is volgens sommigen de Trinidad Scorpion Butch Taylor, die zo heet is (14 miljoen op de Scoville-schaal) dat de koks handschoenen moeten dragen bij de bereiding ervan. Dan vraag ik mij af wie in hemelsnaam een gerecht met dat erin wil bestellen.

Trouwens zelf wel eens een rode peper (gemiddeld zo'n 30.000 eenheden) gesneden en daarna per ongeluk in de ogen gewreven? Brandt wel een beetje, hč? Zorg dan maar dat je niet in aanraking met pepperspray komt, want die haalt moeiteloos de twee miljoen. Dan heb je aan één pak melk niet genoeg om de ogen mee uit te spoelen.

Bekijk ook

Flower power
Het is inmiddels al een keer of twintig aangekondigd, maar nu de eerste warme dag is vastgesteld geloof ik ein-de-lijk dat het dit jaar nog lente wordt. Dat moet gevierd worden met bloemen, vind ik. Bloemen in de tuin, in de vaas en bloemen op het bord. Proef de lente!

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven