Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Hoe vetter, hoe beter

Lees de column van HildeDat zult u mij niet vaak horen zeggen: hoe vetter, hoe beter. Ik snij namelijk het liefst het vetrandje van een karbonade af, en een speklap laat ik liever helemaal links liggen. Maar die vlieger gaat niet op voor haring. En bof ik even: de Nieuwe Haring is in jaren niet zo vet geweest als de jongste vangst.

Het officiële eerste vaatje haring ging dit jaar voor maar liefst 95.000 euro over de toonbank, een recordbedrag dat naar het goede doel gaat. Bij Start People, dat het geld neertelde voor de haring, heerst er zo te zien geen crisis. Gelukkig is de prijs van het eerste vaatje onafhankelijk van de prijs die wij in de winkel betalen, anders werd er nog maar weinig haring gegeten

De maatjesharing, zoals de rauwe haring zonder hom of kuit ook wel wordt genoemd, wordt tussen half mei en eind juni gevangen, meestal in Scandinavische wateren. Dat 'ie toch 'Hollands' wordt genoemd, heeft te maken met de manier van zouten en het 'kaken' van de haring, waarbij de alvleesklier blijft zitten om de smaak te laten rijpen.

Bovendien, en nu komt het, moet de Hollandse Nieuwe minimaal 16 procent vet bevatten. Naar het schijnt is dat dit jaar dus ruimschoots gehaald, ondanks dat het vrij koud is geweest..

Maar ik heb 'm geproefd, hoor. Ook al eet ik het eerlijk gezegd zelden, op vlaggetjesdag hoort het er gewoon bij. Ik heb 'm dit jaar weer gehaald bij de Volendamse visboer in Urecht, die snel doch met uiterste precisie mijn harinkje heeft onthoofd, opengesneden en schoongemaakt. Uitje erbij en afhappen maar. En ja, hij was lekker! Inderdaad: lekker vet.

Bekijk ook

Cupcakemania
Waar eens de appeltaart überhip was, zijn nu de cupcakes ultrahot. Je kunt geen kookwinkel binnengaan of er staan wel tien soorten rekjes, boeken en versiersels voor over de cakejes. Tijd om zelf eens aan de slag te gaan met mengkom, spuitzak en deegroller.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven