Houd het hoofd koel

Het schijnt dat een koelkast een vrij vaste indeling heeft. Eieren boven in de deur op het eierplankje, pakken melk en fris in de deur... so far so good. Maar sinds bij mij de glazen plank die de groentela aan de bovenkant afsloot is gesneuveld, is de chaos compleet. De flessen frisdrank kunnen daar nu namelijk niet meer liggen en staan nu in de groentela (waar het normaal juist weer wat warmer is), terwijl de groenten zijn verhuisd naar de rekken erboven. Kortom: ruimtegebrek en totale wanorde.
Het is zaak om in dit soort gevallen naast de koelkast, ook het hoofd koel te houden. Want als je zomaar met producten gaat schuiven en dat melkpak toch maar even bij de zalmmoten op het plankje probeert te stouwen ondanks dat er nog maar een reepje van 3,5 centimeter vrij is, gaat het mis. Half afgesloten potjes vallen om, bederfelijke waar komt in de verdrukking en wordt beurs en je ziet niet meer wat er binnenkort toch echt eens op moet worden gemaakt.
Een te volle koelkast is gewoon niet zo handig. Laatst had ik weer een gevalletje topdrukte, maar bij de herindeling bleek dat ik nog twee bijna lege potten jam en drie onaangebroken zakjes geraspte kaas had liggen. Ik zag door de bomen het bos niet meer en at de rest van de week noodgedwongen pasta's en ovenschotels met kaas.
Maar even terug naar de beste indeling volgens de koelkastfabrikant. Ik heb die symbooltjes op de lades en in de deur namelijk heus wel gezien, maar soms past een verpakking nu eenmaal niet op de van tevoren bedachte plek. Veel sausverpakkingen zijn bijvoorbeeld veel te hoog voor het vakje onder de eieren en 2-literpakken melk passen echt niet in de deur.
En ja, vlees en vis moet onderin de koelkast omdat het daar het koelste is en dan niet kan lekken op andere waren. Maar als ik daar een pannetje soep heb staan (ja, dat moet in een apart bakje, ik weet het), dan gaat dat niet. Bovendien zou het dan vanwege het ontbreken van mijn groentela-plafond direct op mijn sla en worteltjes kunnen lekken. En dat lijkt mij ook niet zo best. Dan maar liever op de botervloot, die een plekje op de tweede plank heeft zodat ik niet steeds laag hoef te bukken.
Nee, het valt echt niet mee om een koelkast in te richten, en dan heb ik niet eens zo'n hele kleine. Maar het belangrijkste is dat de spullen er veilig liggen, en goed afgesloten zodat bacteriën geen kans krijgen om een feestje te bouwen op mijn eten. Dat geldt overigens niet voor dingen als knoflook en stukken citroen en komkommer: als je daar geen lucht meer bij laat, dan rotten ze binnen de kortste keren weg. In die gevallen ben ik dan ook erg blij dat ik eindelijk eens legitiem iets open mag laten liggen.
Bekijk ook
VaatproblemenAfwassen, wie baalt er niet van? Op de reclames lijkt het wel alsof het een lekker ontspannen momentje met de familie is, maar iedereen weet wel beter. Het is niet leuk en dat wordt het ook niet. Zelfs niet als we met één fles het hele Olympisch dorp in Sotchi van schone borden blijken te kunnen voorzien.