Vaatproblemen

Kent u die reclame waarin een aantal kinderen met één fles afwasmiddel 30.000 borden in Rusland hebben schoongemaakt? Inderdaad, een kind kan de afwas doen. Maar zo breeduitlachend als zij sta ik er nooit bij als ik weer de restanten van een middagje zwoegen in de keuken probeer weg te werken. Een beetje kokkerellen is leuk, maar die verrekte afwas die na een 4-gangendiner overblijft, blijft irritant.
Waar heb ik het over, ik heb immers een vaatwasmachine. Dat betekent dat de meeste vaat automatisch voor mij wordt gedaan. Maar toch neem ik nog betrekkelijk vaak de borstel ter hand: lang niet alles kan in de vaatwasser en lang niet al het vuil komt met een zacht straaltje water los van de ondergrond.
Pannen bijvoorbeeld, die nemen sowieso al veel te veel ruimte in (drie pannen en de machine is vol), hebben vaak hardnekkig vuil, en zijn vaak door het materiaal niet geschikt om mee te draaien. Die was ik dus braaf met de hand, wat meteen de reden is waarom ik zo'n fan ben van eenpansgerechten. (En ik geef toe dat ik pannen stiekem soms toch in de vaatwasser zet, daar heb ik 'm tenslotte voor, toch?)
Maar ook de gewone vaat ben ik met regelmaat aan het schrobben. Etensresten gaan de prullenbak in (of verstoppen de gootsteen, wat ook zo'n heerlijk klusje oplevert), maar blijven vaak nog een beetje zitten. Net als saus gaat dat dan lekker indrogen als je de vaatwasser niet meteen aanzet, dus voorspoelen is het devies. Vaak zijn de borden dan al bijna helemaal schoon, maar ik heb een vaatwasser, dus die zal ik gebruiken ook.
Het is een luxeprobleem, ik weet het. Hoeveel mensen hebben er wel niet een gebrek aan schoon water... dan wordt de vaat überhaupt nooit schoon, zelfs niet met het beste afwasmiddel. Maar toch, vaak komt het gewoon net niet lekker uit om na een dag werken pannen en planken schoon te moeten maken en een stapel servies in de machine te zetten.
Ach ja, zo houden we tenminste wat te klagen in ons luxe leven. Als alles voor ons gedaan wordt, is het ook niet leuk. Dat is net als elke dag naar een restaurant gaan: op een gegeven moment wil je weer de voldoening van het 'zelf doen'. Dus hoppa, aan de afwas!
Bekijk ook
Fruit snackenMinimaal twee stuks fruit per dag zouden we moeten eten om aan voldoende vitaminen, mineralen en bouwstoffen te komen. Het is een mooi streven, maar voor veel mensen niet haalbaar. Een alternatief - wat ook meteen het 'foute' snacken tegengaat - is gedroogd fruit.