Op elke aubergine zout leggen
Een zompig stuk aubergine is altijd een beetje een afknapper. Zeker als de plakken niet tussen de moussakalagen in zitten, maar gewoon in een pan zijn gegrild. En ik ben er ein-de-lijk achter waarom: aubergines zitten vol met water. Met een flinke bus zout is dat probleem echter snel verholpen.De aubergine is een groente die niet wekelijks in mijn mandje ligt. Afgezien van in de moussaka of roerbakken weet ik namelijk nooit zo goed wat ik ermee kan. Maar eigenlijk is het heel veelzijdig, aangezien de smaak niet heel overheersend is. Je moet alleen dus even weten hoe het niet te zompig wordt.
Net als bij komkommer en courgette zit de truc 'm in zout dat het vocht onttrekt uit de vruchtgroente. Geen komkommerpap of courgettepuree dus als je het hele handeltje na het snijden of raspen even bestrooit met zout, dat twintig minuten laat intrekken en vervolgens afspoelt, uitknijpt en droogdept.
Het zout zorgt er overigens niet alleen voor dat er minder vocht in zit, maar ook dat het niet zoveel olie opneemt - wat het dus extra zompig en nat zou kunnen maken. Vroeger was het zout bovendien nodig om de bittere smaak uit aubergines te onttrekken, maar de paarse vruchtgroente van tegenwoordig is vrijwel bitterloos.
Toegegeven: het is een beetje onhandig om twintig minuten te wachten voordat je eenmaal verder kunt met koken. Maar de het komt de smaak en de structuur zeker wel ten goede. Dus ja, als ik die paarse groente koop, reserveer ik voortaan wat extra bereidingstijd. Kan ik in de tussentijd een nieuw auberginerecept opzoeken voor de volgende keer.
Bekijk ook
Gebakken ei kwijtAl gehoord van de ei-in-'t-holletje-trend? U weet wel, een ei dat wordt gebakken in een uitgeholde groentevariant, brood of aardappel. Een paar jaar geleden was het nog ultrahip om je ei te breken boven een hartjes- of boterhamvorm in de pan, maar tegenwoordig is de combi met ander etenswaren helemaal in. Met als topper natuurlijk het ovenavocado-ei!
(1)
- Een heerlijk aubergine recept...! Ingredienten voor 2 personen 300 gram kipfilet 1 pakje ontbijtspek 1/2 pond tomaten of gepelde tomaten uit blik 2 kleine of 1 grote aubergine 1,5 glas droge witte wijn Olijfolie 1 vers pepertje voor de liefhebber(gehakt) Knoflook minimaal 4 partjes(wij doen 1 bolletje) Mocht het nog nodig zijn dan op smaak brengen met een beetje bouillonpoeder Aubergines in stukjes snijden, op keukenpapier leggen en inzouten(alle kanten). Bovenop ook weer keukenpapier, hier trekt het vocht in. Kip in blokjes snijden 2x2 en aanbakken in de olijfolie. Dan knoflook, eventueel peper toevoegen. Giet hierbij ook de wijn. Tomaten ontvellen en in blokjes snijden. Ontbijtspek in reepjes snijden en uitbakken. Tomaten en spek aan de kip toevoegen. Dan de aubergines in gedeeltes fruitten(Bakken) in olijfolie en toevoegen. Beter is om de aubergine in stevige plakken te snijden, in te smeren met olijfolie en even te grillen. Eventueel op smaak brengen met bouillonpoeder en nog 30 minuten laten stoven. Heerlijk met aardappelpuree of rijst. KALIE OREKSI(Eet smakelijk)Reactie door Gerrit Telkamp