Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Uitmuntende lam

Lees de column van HildeDe supermarktschappen heb ik maar weer eens overgeslagen zodat ik een bezoek aan de slager kon brengen. Dat was vanwege een malse lamsschouder die ik nodig had om een echte Engelse 'sunday roast' te maken. Dat kan namelijk alleen maar slagen met een goed stuk vlees. En saus van verse munt. (Die dan weer wel uit de supermarkt kwam.)

Onze westerburen zijn dol op grote stukken vlees uit de oven. Kip, rund, de traditionele kerstkalkoen: allemaal urenlang gegaard of geroosterd in een enorme pan in een middelmatig hete oven. Behalve wat geduld uitoefenen is het maken van een traditionele sunday roast niet erg intensief. Wat aardappeltjes, worteltjes en andere groente erbij die in een paar uur zacht en gaar worden in het vet van het vlees, wat kruiden erover en klaar is kees.

Zo simpel ligt het echter niet bij lam. Lamsvlees heeft namelijk zo'n zachte en fijne smaak, dat het een delicatesse is die je extra moet vertroetelen om het optimale eruit te halen. Sowieso doet rozemarijn het altijd goed, maar in dit geval is munt het toverwoord. Ik zou het zelf niet snel bedenken, maar het is echt een uit'munt'ende combinatie met het zoete van het vlees en het frisse van de munt. Maak je een sausje, dan is het aan te raden het te vermengen met wat witte wijnazijn, basterdsuiker en heet water. Naast de traditionele 'gravy' zalig bij zowel het vlees als de geroosterde groenten.

Eigenlijk kan er weinig misgaan bij zo'n roast. De lam was dan ook zalig. Zacht, nog net roze genoeg en heerlijk op smaak met knoflook en de rozemarijn. Aandachtspuntje is alleen wel de warmte. Want terwijl de groenten nog even doorgaren in de oven, moet het lam - al dan niet gesneden - op een plank nagaren onder een stukje aluminiumfolie met daaroverheen een theedoek.

Ik moet wel waarschuwen. Als de groente echter uit de pan is gehaald en je nog 'even snel' jus wil maken van het overgebleven vocht, kan het snel misgaan: alles koelt verder af, terwijl je juist probeert iets warms voor te schotelen. U begrijpt, dat zorgde bij mij voor een wat penibel moment. Maar verder was het volgens onze niet onkritische gasten een verrukkelijke roast: simply delicious.

Bekijk ook

Slappe hap
Ik dacht indruk op mijn tafelgasten te maken met een lekkere komkommersalade naar mijn vaders recept. Het leek zo eenvoudig, maar het ging faliekant mis. Alleen een ritje naar de supermarkt kon een oplossing bieden, want de groene smurrie lag in de prullenbak. Goed voornemen voor 2015: een geslaagde komkommersalade maken.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven