Couscous
Hier vertellen wij je alles over Couscous. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Couscous.
Gebruik van Couscous
Couscous wordt veel gebruikt voor vele soorten gerechten uit de Afrikaanse en in het bijzonder de Marokkaanse keuken. Couscous is een basisingrediënt voor vele soorten bereidingen. De hoeveelheid couscous die men gebruikt, hangt vaak samen met de soorten groenten die men erbij gebruikt. Naast groenten wordt de couscous ook bereid met vlees (vooral lamsvlees), vis, garnalen en andere zeevruchten. Er zijn ook zoete couscousgerechten. De couscous wordt dan gestoomd in melk in plaats van water. Een koude couscoussalade wordt gemaakt met het vocht van de ingrediënten uit de salade (koud water, azijn, olijfolie). De couscous heeft dan wel langer tijd nodig om het vocht in zich op te laten nemen. In plaats van 5 tot 10 minuten neemt het eerder een aantal uren in beslag om de korrels zacht te laten worden. Reken per persoon op 75 gram couscous en voor de grotere eters zal 100 tot 125 gram voldoende zijn. Je mag couscous met de vingers eten, maar in onze landen is bestek wel wat gebruikelijker. Couscous bestaat uit tarwe en is dus niet glutenvrij. Het is daarom niet geschikt voor mensen met een glutenallergie (coeliakie).
- zie houdbaarheidsdatum op de verpakkingHoudbaarheid
- kant-en-klare (voorgestoomde) couscous, naturel of met kruiden/smaken, biologische (met EKO keurmerk)Soorten
- PastaCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Couscous
Couscous is een gerecht dat al eeuwen als hoofdgerecht wordt gegeten door de bevolking in Noord-Afrika, voornamelijk in de gebieden boven de Sahara. Couscous bestaat uit korrels van gemalen durumtarwe van verschillende diktes. Het meel van de durumtarwe wordt traditioneel met de hand gemaakt met ingrediënten bestaande uit water, zout en meel van durumtarwe. Door het geheel met de vingers te roeren, worden brokkelige stukjes deeg gevormd. Deze deegbrokjes worden vervolgens tussen de handen fijngewreven en gezeefd tot de korrels ongeveer dezelfde dikte hebben. Dan wordt de couscous in een laagje afgepast water gestoomd. Bij ons vind je de couscous kant-en-klaar in de verpakking in de supermarkt bij de overige rijstproducten. Deze couscous wordt op een hele makkelijke manier bereid, omdat het al is voorgestoomd. De bereidingswijze is kort. Meestal volstaat het toevoegen van een kleine hoeveelheid kokend heet water waarin je de couscous 5 tot 10 minuten laat wellen. Je kunt couscous daarna ook gebruiken in roerbakgerechten. Wanneer je de couscous gebruikt in koude maaltijdsalades, kun je de couscous wat langer laten weken in het vocht van de ingrediënten die je gebruikt in de salade. Couscous is verkrijgbaar in vele soorten, van naturel tot op verschillende manieren gekruid. Je kunt het langere tijd bewaren op een koele, donkere en droge plaats. Let wel op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Bewaar de rest van couscous uit een aangebroken verpakking in een goed afsluitbare bus. Couscous bevat vezels, vitamine B en E en mineralen (ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink). Couscous bevat gluten en is daarom niet geschikt voor personen met de aandoening coeliakie.
Enkele gebruiksvormen van Couscous
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Couscous
-
Recept
Couscous speciaal410m
-
Recept
De allerlekkerste tabouleh (couscoussalade) op Sara's manier410m
-
Recept
Couscous pakketjes uit de frituur430m
-
Recept
Couscous pakketjes uit de oven445m
-
Recept
Kipshoarma met couscous430m
-
Recept
Couscous met pikante gehakt balletjes in Harrisa saus445m