Cervelaatworst

Hier vertellen wij je alles over Cervelaatworst. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cervelaatworst.

Gebruik van Cervelaatworst

Cervelaatworst wordt vooral gebruikt als vleeswaar voor op brood. De worst smaakt goed bij alle broodsoorten, van witbrood tot roggebrood. Je kunt de worst echter ook prima voor culinaire bereidingen gebruiken, bijvoorbeeld in de koude saladeschotel, als extra toevoeging in de maaltijdsoep of in rijke sauzen voor op de pasta. De worst kan voor bereidingen in sauzen of soepen in blokjes gesneden worden. Cervelaatworst kan in veel gerechten spekjes vervangen. Denk er wel om dat de worst een gerecht behoorlijk machtig kan maken. Gebruik de light variant als je het aantal calorieŽn wilt beperken. Cervelaatworst smaakt ook prima als borrelhapje. Serveer hem met een schaaltje mosterd om in te dippen.

  • zie informatie op de verpakkingHoudbaarheid
  • gewone cervelaatorst, Elzasser cervelaat of wijncervelaatworst, mantelcervelaat, pepercervelaat, grove cervelaat, light-cervelaatworstSoorten
  • WorstCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Cervelaatworsten

Cervelaatworst is een droge worstsoort. Oorspronkelijk wordt cervelaat gemaakt van varkens- en rundvlees ťn hersenen. De hersenen worden tegenwoordig niet meer in de worst verwerkt. Maar de worst dankt er nog wel steeds haar naam aan. ?Cervelaat?is afgeleid van het Italiaanse woord ?cervallata?, dat ?hersenen?betekent. In de volksmond wordt de cervelaatworst ook wel grappend ?sterf op straat worst? genoemd.

Je kunt cervelaatworst vinden bij de vleeswarenafdeling van de supermarkt of bij de slager. Je kunt de worst voorgesneden in plakken kopen (als vleeswaar) of in de vorm van een worst. Tegenwoordig zijn er veel soorten cervelaatworst verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit de gewone cervelaatworst. De Elzasser cervelaat (ook wel wijncervelaatworst genoemd) is afkomstig uit het Franse gebied van de Elzas. Het is een fijne cervelaatworstsoort met een delicate smaak. De mantelcervelaatworst heeft een laagje met een extra toevoeging. Dat kunnen groene pepers zijn, Parmezaanse kaas, gebakken uien en dergelijke. Dan is er nog pepercervelaatworst, die verrijkt is met peper en de grove cervelaatworst. Cervelaatworst is langere tijd in de koelkast houdbaar. Bewaar de worst bij voorkeur in een afgesloten plastic vleeswarendoosje. Dan kan de worst niet snel uitdrogen en blijven geur en smaak beter bewaard. Raadpleeg voor de juiste houdbaarheidsdatum de informatie op het etiket of vraag het aan de slager.

Cervelaatworst behoort niet tot de magere worstsoorten. Daarom zijn er nu bekende merken met een zogenaamde ?light?-versie van de worst op de markt verschenen. De light variant bevat ongeveer 50 procent minder vet.

Enkele gebruiksvormen van Cervelaatworst

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cervelaatworst