Oliebollen die niet vet zijn en echt goed lukken

Ingrediënten

+ -
print

Voor ca 15 tot 18 stuks:

Boodschappen toevoegen Toevoegen aan menu Mis je nog iets?

Keukenspullen

  • Hapjespan
  • Keukenpapier

Bereidingswijze

  1. schillen en er hele kleine blokjes van maken.
    Doe de , en , gist, , , , , appelblokjes in een beslagkom en roer alles door elkaar.
    Zet een kom met heet leidingwater klaar.
    De beslagkom met de ingredienten erin zetten en het mengsel wat verwarmen. (au bain marie)

    Kneden met je handen.

    Doe er in gedeelte bij, zoveel tot het deeg elastiekerig wordt.
  2. Na het eerste deel wat erdoor doen.
    Het deeg moet slapper dan brooddeeg zijn maar let op ook weer niet te dun.

    Laat het deeg op een radiator rijzen met een doekje erover.
  3. Het deeg moet iets meer dan 2x het volume krijgen.
  4. Regelmatig even onder het doekje kijken.
  5. Laat het niet doorrijzen totdat er belletjes ontstaan in het deeg. (oliebollen worden vet van binnen)

    Het bakken.
    warm laten worden, niet heet.
  6. Liefst niet in een friteuse.
    Verse in een hapjespan of een speciale frituurpan gaat het beste.
    Zet een pannetje klaar naast de warmtebron.
    Maak je handen nat en pak een plukje deeg met je handen maak er een bolletje van en laat hem voorzichtig in de frituur glijden.
  7. Maak voor elk bolletje je handen nat en laat zo een aantal bolletjes in de frituur glijden.
  8. De bollen mogen niet meteen bruin worden, als dat gebeurt is de te heet.
  9. Ook worden ze dan klef van binnen.
    Blijf met een houten pollepel de bolletjes in beweging houden tot ze goudbruin zijn.
  10. Dit duurt ca. 4 tot 5 minuten.
  11. Daarna uit laten lekken op keukenpapier.

    Lekker smullen als ze nog warm zijn.

    Ook ruikt je huis niet dagenlang naar oliebollen op deze manier.

    Tip:
  12. Als je veel oliebollen wil bakken begin bijtijds en doe er iedere dag wat.
  13. Vriest ze in.
    Een grote hoeveelheid deeg maken is moellijker dan wanneer je het bovenstaande aanhoudt.

    Veel succes aan een ieder die er net zoveel moeite me heb als ik vroeger.
25
25
25

Voedselallergie informatie

Wij helpen graag thuiskoks en koks de bereiding van voedsel voor mensen met een voedselallergie of een bewuste levensstijl gemakkelijker te maken door duidelijke informatie omtrent de ingrediënten te verschaffen. Op basis van de ingredieënten die gebruikt worden om dit recept te kunnen bereiden, kunnen minimaal de volgende allergenen in deze receptuur aanwezig zijn: Tip: Klik op de dikgedrukte dieëten/allergieën om aan te geven met welke voedingsrestricties je te maken hebt. We zullen je (nog) beter informeren en ons aanbod dynamisch afstemmen waardoor je je dieët gemakkelijk kunt aanhouden.

  • Sporen van pinda kunnen voorkomen in olie
  • bloem is niet geschikt voor een gluten-intollerantie
  • basterdsuiker en vanille suiker past niet in een suiker-arm dieet.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • ei is niet geschikt voor een ei-intollerantie
  • yoghurt kan sporen bevatten van koemelk en Allergie in yoghurt
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • yoghurt is niet geschikt voor een lactose-intollerantie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • Sporen van sulfiet kunnen voorkomen in vanille suiker
  • Sporen van soja kunnen voorkomen in olie
  • Geen overeenkomsten gevonden.
  • zout past niet in een zoutarm dieet.
Gebruik van onze allergenen informatie is voor eigen risico, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Reacties op dit recept (3)

Oliebollen die niet vet zijn en echt goed lukken heeft een gemiddelde waardering gekregen van 7.3 / 10 in 3 recensies
RESET

Beste mensen, Tegenwoordig gebruik ik verse gist. Christina
christina57 9 februari 2013
Ik maak al jaren oliebollen, elke keer probeer ik weer iets nieuws op het spoor te komen. Deze bakwijze met yoghurt ga ik dit jaar erbij doen.
Hans 27 december 2012
Ga ik zeker proberen, de ouderwetse manier wil ik doorbreken. Hetty
luckychild 1 januari 2008

Voedingswaardetabel

Tip: Bewuster met ingrediënten omgaan? Klik of druk op een voedingswaarde en wij geven aan welk ingrediënt de hoogste bijdrage heeft in desbetreffende voedingswaarde.

Per
portie
Dagelijks
Aanbevolen
Recept
Totaal
Calorieën
596 kcal
29%2384 kcal
Vetten
6 g.
9%24 g.
Waarvan verzadigd
0 g.
0%0 g.
Waarvan onverzadigd
0 g.
0%0 g.
Cholesterol
0 g.
0%0 g.
Zout
0 g.
0%0 g.
Koolhydraten
114 g.
43%456 g.
waarvan Vezels
0 g.
0%0 g.
waarvan Suikers
0 g.
0%0 g.
Proteinen
0 g.
0%0 g.
Vitamine A
0 µg.
0%0 µg.
Vitamine C
0 mg.
0%0 mg.
Calcium
0 mg.
0%0 mg.
Ijzer
0 mg.
0%0 mg.

Voedingswaardegrafiek

Voedingswaarde grafiek voor Oliebollen die niet vet zijn en echt goed lukken