Afbakbrood
Afbakbrood, het is een handige en gemakkelijke keuze als je niet teveel naar de bakker wilt of kunt lopen en toch ‘vers brood’ in huis wilt hebben. In de supermarkt liggen er vele soorten om uit te kiezen, van eenvoudige pistoletjes, croissantjes en meergranen bollen tot de gevulde worstenbroodjes of saucijzenbroodjes. Afbakbrood is brood dat je thuis ‘af moet bakken’. Ze zijn langer houdbaar gemaakt en verpakt in een luchtvrije verpakking of in de koeling (als deeg, denk bijvoorbeeld aan de croissants) of ingevroren. De houdbaarheidsdatum staat vermeld op de verpakking. Voor het afbakken heb je een oven nodig. In de gewone magnetron worden ze niet lekker. Pitabroodjes kun je ook onder de grill of in een broodrooster ‘afbakken’.
Op de verpakking staat aangegeven hoe je de broodjes het beste kunt afbakken. Sommige broodjes worden nog even nat gemaakt voordat ze de oven in gaan. Omdat het soort brood, de grootte en het gewicht van het brood de afbaktijd kan beïnvloeden is het raadzaam de gebruiksinformatie op de verpakking te raadplegen. De baktijd moet zo kort mogelijk worden aangehouden om uitdrogen te voorkomen. Sommige broodjes hoeven slechts een hele korte tijd in de oven. De temperatuur van de oven is over het algemeen tussen de 180 en 220 graden Celsius. Zet de oven bij voorkeur precies op de stand zoals het op de verpakking wordt aangegeven om te voorkomen dat het brood bij een te lage temperatuur uitdroogt en een dikke korst krijgt. Stel je de temperatuur daarentegen te hoog in dan zal het brood klef blijven omdat het vocht in het voorgebakken brood niet door de korst kan verdampen, terwijl de korst snel een bruine kleur krijgt. Leg de broodjes niet te dicht op elkaar op het rooster en plaats deze in het midden van de oven. Zo verkrijg je de beste circulatie van de hete lucht. De broodjes zijn gaar als je precies de bereidingswijze van de verpakking hebt opgevolgd. Je kunt het extra controleren door er een satéprikker in te steken. Er moet geen stoom uit het broodje komen als je de prikker er uit hebt gehaald. Je kunt natuurlijk ook aan de kleur van het brood zien of het goed is. Let op, de broodjes zijn erg heet als je ze uit de oven haalt. Denk om ovenhandschoenen of gebruik een klem als je ze uit de oven wilt halen en je handen daarbij niet wilt verbranden. Laat de broodjes even afkoelen, dan worden ze beter snijdbaar. Je kunt ze ook op het rooster laten afkoelen (die je natuurlijk wel uit de oven haalt). Dat voorkomt verschrompelen en zacht worden van de korst. Afbakbroodjes moet je dezelfde dag opeten. De volgende dag zijn ze niet meer lekker.