Picknicken

  1. De (basis)uitrusting
  2. Handige tips
  3. Het proviand voor de picknick
  4. Lees ook

Wanneer de voorjaarszon doorbreekt en het niet al te koud is, kan men weer uitstekend genieten van een buitenluchtmaaltijd. Het is niet alleen leuk en gezellig, maar ook budgetvriendelijk vertier voor het hele gezin. Het hoeft zich niet alleen tot het gezin te beperken. Een romantische picknick met zijn tweetjes doet het altijd goed. Of je nodigt er een hoop vrienden of familie bij uit voor een gezellig samenzijn. Heb je een picknick goed voorbereid dan is de pret gegarandeerd.


De (basis)uitrusting

Een aantal zaken heb je altijd nodig bij en picknick. Dat is een kleed, deken of plaid om op te zitten. Dan natuurlijk de borden, bestek en glazen. Je kunt ook de papieren en plastic varianten nemen. Servetten zijn erg handig omdat je veel met je handen eet. Denk om een zak voor het afval. Een koelbox is zeker verstandig als de temperatuur wat hoger ligt. Ook een parasol kan dan fijn zijn, of je kiest eenvoudig voor een beschutte plek in het park. Een picknickmand waar alles in vervoerd kan worden heb je ook nodig, of je doet alles in een rugzak als je bijvoorbeeld op de fiets bent.


Handige tips

Kinderen kun je een klein rugtasje meegeven met hun eigen (plastic) servies en een eigen maaltijdje. Dat scheelt verdeeld over een aantal kinderen wat sjouwwerk en voor kinderen is dat erg leuk. Neem wat spullen mee warmee de kinderen zich kunnen vermaken zoals een bal, een frisbee of springtouw. Je kunt in het park om de hoek van de straat gaan zitten, maar het is ook avontuurlijk om de fiets te pakken en een stukje de polders in, of naar het strand te fietsen. Ga niet te ver, want de kinderen moeten ook nog terugfietsen en zij zijn meestal tegen het einde van de picknick moegespeeld. Om niet voor onaangename verassingen te staan is het verstandig naar het weerbericht te luisteren voordat je besluit te gaan picknicken. Het is altijd handig een extra trui of vest mee te nemen. In Nederland kan het weer behoorlijk grillig zijn.  Je kunt voorstellen als je met een grote groep gaat picknicken dat ieder iets voor de maaltijd meeneemt.  Het is helemaal leuk als ieder iets zelfgemaakts meeneemt en je kunt op deze leuke manier van elkaars gerechten proeven. Coördineer wel wie wat meeneemt, zodat het risico dat iedereen met kippenboutjes aankomt beperkt wordt.


Het proviand voor de picknick

Er is veel mogelijk, als het maar niet snel bederfelijk is. Je kunt (verschillende) broodjes vooraf beleggen met bijvoorbeeld kaas, of vleeswaren. Met wat drinken erbij en wat vers fruit kom je dan al een heel eind. Je kunt thuis gerechten van tevoren klaarmaken, zoals pastasalade, aardappelsalade of een frisse couscoussalade. Dan is een koelbox wel aangeraden. Je kunt een quiche (hartige taart) meenemen, of pannenkoeken of gevulde wraps.  Uitgangspunt voor geschikt voedsel is dat je het eventueel gewoon met je handen of makkelijk uit een bakje met een vorkje kunt eten.


Lees ook