Ribeye

Hier vertellen wij je alles over Ribeye. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Ribeye.

Gebruik van Ribeye

Ribeye

Een ribeye is een stuk vlees wat qua bereiding ongeveer overeenkomt met een biefstuk. U kunt hem bakken, braden, grillen of roosteren. Schroei het vlees snel dicht op hoog vuur, en houdt het vlees in beweging (zonder met een vork in het vlees te prikken). De smaak komt het beste tot zijn recht als u het vlees voor bereiding op kamertemperatuur laat komen en na bereiding het vlees enige minuten laat ?rusten?. U kunt rib eye ook prima in de oven bereiden.

  • 2 dagenHoudbaarheid
  • RundvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Ribeye

Ribeye (of rib eye) is een stuk vlees uit de rib van rundvlees. Het is een van de populairste biefstuksoorten op de markt. De naam van het vlees zegt het al, het is een stuk vlees uit een deel van de ribben van een rund. De 5e tot en met de 11e rib worden ontbeend tot rib eyes. Ribeye, betekent vrij vertaald ?het oog van de rib?. In slagerstermen wordt dit stuk vlees ook wel ?appel van de rib? of ?prime rib? genoemd.

Omdat het vlees van een ribeye met vet doorregen is, blijft het tijdens het bereiden lekker mals en sappig. Vet doorregen vlees noemt men ook wel ?gemarmerd?. De smaak van ribeye is door haar structuur ook voller van smaak. Bovendien komt het uit een deel van het rund wat in ieder geval altijd meer smaak bevat, omdat het meer richting de voorvoet van het rund gaat. Dat deel heeft meer bewogen en is voller van smaak.

Het vlees is snel klaar. Het wordt, net als gewone biefstuk, niet helemaal gaar (dus rosé) gegeten. Per persoon rekent u 175 gram. Een dikke ribeye is vaak lekkerder dan een dunne. In plaats van vier dunne, kunt u twee dikke nemen en die verdelen. De bereidingstijd voor bakken, grillen en barbecueën ligt tussen de 4 en 6 minuten. Ribeye koopt u bij de slager. Soms vindt u ribeye voorverpakt in de supermarkt. Het verse vlees is ongeveer twee dagen houdbaar. U bewaart het vlees in de koelkast. Voor de houdbaarheidsdatum van het voorverpakte vlees kunt u de informatie op de verpakking raadplegen. U kunt het vlees op de dag van aankoop invriezen. Dan blijft het vlees tot zes maanden houdbaar.

Het is gezond regelmatig vlees op het menu te zetten. Het bevat waardevolle voedingstoffen voor het lichaam. Belangrijke voedingsstoffen die in vlees zitten zijn: vetten, eiwitten, vitamines B1, B6 en B12 en ijzer en zink.

Enkele gebruiksvormen van Ribeye

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Ribeye