Advocaat

Hier vertellen wij je alles over Advocaat. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Advocaat.

Gebruik van Advocaat

Advocaat kun je puur opsnoepen als tussendoortje of als dessert. Omdat het likeur te dik is om te drinken, hoor je het met een lepeltje te eten. Vaak wordt advocaat met een grote toef slagroom geserveerd en opgediend in een likeurcoupe of een klein portglas. Je kunt advocaat ook gebruiken in mixen die om een toevoeging van eierlikeur vragen, zoals in de Fluffy Duck (met Bacardi en Cointreau), de Snowball (met zeven-up en fruit) en Marzipan (met Amaretto). Advocaat wordt veel gebruikt in ijscoupes of gebak. De sneeuwster is een bekend gebak dat bestaat uit een ronde cake, gevuld met advocaat en bestrooid met poedersuiker. De eierlikeur smaakt ook prima in combinatie met banaan. Advocaat kun je zelf maken. Er zijn verschillende recepten voor. Tokkelroom lijkt veel op advocaat, de ingrediënten zijn ongeveer vergelijkbaar.

Algemene informatie over Advocaat

Advocaat wordt al sinds 1857 gemaakt. Het is een dikke vloeibare eierlikeur. Deze alcoholische drank wordt gemaakt van eieren, brandewijn, gecondenseerde melk en suiker. Het bereiden van de drank is een secuur proces. Advocaat is een drankje waarvan verwacht wordt dat het geel is. Omdat de samenstelling echter lichter van kleur is, wordt er gele kleurstof aan toegevoegd zodat het aan de verwachting van de consument voldoet. Er is verschil tussen dunne, meer vloeibare advocaat en dikke, lobbige advocaat. Voor de dikke advocaat worden alleen eidooiers gebruikt. De dunne advocaat is vooral geschikt voor export. Het is niet duidelijk hoe de drank aan haar naam komt. Volgens etymologen is de naam afkomstig van de avocado. Vroeger werd deze vrucht als ingrediënt voor een gelijkwaardig likeur gebruikt op de Antillen. De drank was erg populair onder de Nederlandse zeevaarders. Advocaat was vroeger erg populair in Nederland en België. Als de mannen aan de jenever gingen, lepelden de vrouwen aan hun glaasje advocaat. Kinderen mochten soms een beetje meegenieten, door de advocaat aan te lengen met een grote hoeveelheid slagroom. Tegenwoordig is het drankje niet meer zo populair en wordt het merendeels gebruikt als smaakmaker in desserts of als ingrediënt in gebak. Je kunt advocaat bij de slijterij kopen. Alcoholische drank wordt alleen verkocht aan meerderjarigen. In sommige supermarkten is de likeur ook te koop. Het alcoholpercentage is ongeveer 14 procent. Er zijn meerdere merken die advocaat verkopen. Er zijn flessen vanaf een halve liter te koop. Bewaar de onaangebroken fles op een donkere plaats. Heb je de fles aangebroken, dan kun je hem in de koelkast nog enige tijd bewaren. Zelfgemaakt advocaat blijft hooguit een paar dagen goed in de koeling.

Enkele gebruiksvormen van Advocaat

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Advocaat