Prosecco

Hier vertellen wij je alles over Prosecco. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Prosecco.

Gebruik van Prosecco

Prosecco is een mousserende ?bubbelwijn? uit het noordoosten van ItaliŽ en wordt gemaakt van prosecco-druiven, die tegenwoordig ?glera? heten. Het heeft een alcoholpercentage van rond de tien procent en wordt vaak als aperitief gedronken. Prosecco is goed te combineren met voorgerechten en salades met vis of wit vlees. De smaak van prosecco komt het best tot uiting bij een temperatuur tussen de 6 en 8 graden Celcius.

Algemene informatie over Prosecco

Prosecco is een bubbelende wijn die voornamelijk wordt gedronken in de lente en zomer. Het wordt ook wel gemixt en in cocktails als de Spritz en de Bellini gebruikt. Het is een doorzichtige alcoholische drank die in zowel wit als rosť verkrijgbaar is. De witte proseccodruiven worden geplukt en vervolgens volgens de speciale Charmat-methode verwerkt tot prosecco. De Charmat-methode houdt in dat de tweede gisting in gesloten roestvrijstalen tanks gebeurt. Daardoor lost het koolzuurgas op in de wijn en ontstaat er prosecco frizzante, met lichte bubbels. De wijn komt uit een wijngebied ten noordoosten van VenetiŽ, de streek Veneto in de provincie Trevisio. Vijftien gemeenten zijn betrokken bij de productie van proseccowijn, die in totaal zo?n 7 miljoen hectoliter per jaar produceren. Ongeveer 3900 hectare is met proseccowijngaarden aangeplant in gebieden tussen de 200 en 400 meter hoogte. Veelal groeien de druiven op steile hellingen. Hierdoor is het lastig om de productie van prosecco te mechaniseren. Het beheer van de wijngaarden gebeurt dan ook vaak door kleine telers, die veel met de hand doen. Door het succes van de bubbelwijn van de laatste decennia ging men ook buiten het Prosecco-gebied prosecco maken, maar daardoor ging de kwaliteit van de wijn ? die wordt verkregen door het klimaat, de grond en het speciale fermenteringsproces ? verloren. Sinds 2009 mag daarom, ter bescherming van de kwaliteit van het product, de naam prosecco alleen worden gevoerd voor wijnen in het aangewezen Prosecco-gebied. Prosecco is er in twee verschillende soorten: spumante en frizzante. Spumante betekent dat de wijn is onderworpen aan een tweede gisting in de fles en daardoor ?sparkling? wordt, terwijl aan een frizzante soms zelfs koolzuur aan de wijn wordt toegevoegd zodat het licht bubbelend is. Spumante is vaak wat duurder vanwege de hogere druk, zit in stevigere flessen en heeft een kurk met een ijzeren vlechtwerk, net als bij champagne. Spumante is verkrijgbaar in droog en halfzoet. De laatste variant ontstaat door verschillende temperaturen tijdens het rijpen, waardoor niet alle suiker wordt omgezet in alcohol. Ook is er de tanquillo-prosecco, zonder bubbels, maar die wordt eigenlijk alleen in ItaliŽ verkocht.

Enkele gebruiksvormen van Prosecco

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Prosecco