Kumquats

Hier vertellen wij je alles over Kumquats. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kumquats.

Gebruik van Kumquats

Kumquats worden met schil en al gegeten. Ze zijn rijp als de groene kleur volledig is verdwenen en er alleen oranje kleur zichtbaar is. De schil heeft een zure smaak en het vruchtvlees is zoet. Je kunt ze rauw eten, bijvoorbeeld in een salade. Ze hebben ook veel een decoratieve functie op cocktails, toetjes en salades. De vrucht is rijk aan vitamine C en kalium en koper. Over het algemeen worden ze gekonfijt of gebruikt om marmelade of jam van te maken. Ze smaakt echter ook prima in combinatie met vlees, gevogelte en wild. De vrucht is waterdicht. Als je de vrucht bijvoorbeeld decoratief en voor de smaak in een warme drank wilt verwerken, zul je er gaatjes in moeten prikken. Zo kan de vrucht haar smaak beter afgeven. Kumquats zijn in feite kleine sinaasappeltjes die vooral in de winter een mooie aanvulling geven bij de kerstmaaltijd. In de winter is er een verse aanvoer van kumquats. Je kunt ze opkamertemperatuur een week bewaren en in de koelkast blijven ze tot twee weken goed. Je kunt ze ook invriezen. Een andere mogelijkheid om de vrucht op voorraad te houden is het kweken van kumquat boompjes. Ze doen het goed als terrasplant en volop verkrijgbaar bij tuincentra. Geef de vrucht de ruimte in een grote schaal, want ze is zeer kwetsbaar. 

  • Citrus japonicaLatijnse naam
  • 2 weken in de koelkastHoudbaarheid
  • CitrusfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kumquats

De kumquat behoort tot de citrusvruchten. Ze heeft het uiterlijk van een mini sinaasappeltje en wordt daarom ook vaak dwergsinaasappel genoemd. Het verschil is dat je de kumquat met schil en al kunt eten. De smaak van de kumquat kun je vergelijken met die van de sinaasappel, maar ze is kruidiger en minder zoet. De vruchten hebben een ovale vorm en ze worden niet groter dan 3 tot 4 centimeter. Ze groeien van oorsprong in China en Vietnam aan een boom, maar je vindt deze bomen tegenwoordig ook veel in de gebieden rond de Middellandse Zee. Vooral op het Griekse eiland Corfu komt de vrucht veelvuldig voor. Tegenwoordig is er nog een andere soort die vergelijkbaar is met deze vrucht bijgekomen. Dat is de zogenaamde limequat. Deze lijkt op een miniatuur van de limoen.

Enkele gebruiksvormen van Kumquats

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kumquats