Sinaasappel

Hier vertellen wij je alles over Sinaasappel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sinaasappel.

Gebruik van Sinaasappel

Sinaasappel

De sinaasappel is een heerlijke citrusvrucht. U kunt hem schillen en zo opeten, of uitpersen tot sap. Verwijder de dikke, oranje schil en eventueel de witte pel. Daarna kunt u de sinaasappel persen, of het vruchtvlees in stukjes snijden, of in partjes verdelen. Het pellen gaat soms makkelijker als u de vrucht even in uw handen wrijft. Het sap kunt u drinken of mixen met andere sappen. U kunt het sap gebruiken voor marinades of sauzen. De sinaasappel doet het prima in vruchtensalade of andere frisse salades. Ze geeft een aromatische smaak aan warme gerechten, vaak gecombineerd met pasta. U kunt deze vrucht ook prima in hartige gerechten verwerken. Net als de andere citrus soorten is de sinaasappel een heerlijke vrucht voor desserts (mousse, yoghurt, ijs), gebak (yoghurt- of kwarkgebak, slagroomgebak) en snoep. Verse plakjes sinaasappel zorgen voor een exotische decoratie.

  • Citrus sinensisLatijnse naam
  • 400 soortenSoorten
  • CitrusfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Sinaasappels

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China. De sinaasappel is de belangrijkste citrusvrucht. Er zijn meer dan 400 soorten. Bekende soorten zijn bijvoorbeeld de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Ze worden voornamelijk in landen rond het Middellandse Zeegebied gekweekt. In de winterperiode importeert Nederland ze voornamelijk uit Spanje, Marokko en Israel.

De sinaasappel is een populaire vrucht. Sinaasappels hebben een zoete, frisse smaak. We kennen vooral de oranje sinaasappel. Ze kunnen echter ook een gele kleur hebben of roodgevlekt zijn. Het vruchtvlees van sinaasappels is in partjes verdeeld door een witte pel. De aromatische geur van de sinaasappel verspreidt zich in de kamer wanneer hij wordt geschild. Er zijn zoete sinaasappelen en zure sinaasappelen. Zoete sinaasappelen hebben een gladde schil en smal gevleugelde bladeren. Deze soort wordt het meest geteeld. Ze heeft geel tot rood sapvlees en is zeer saprijk. Zure sinaasappelen hebben in tegenstelling tot de zoete exemplaren juist een ruwe schil en breed gevleugelde bladeren. Wist u dat het vruchtvlees van sinaasappels uit de tropen vaak lichter van kleur is? Dat komt omdat er in de tropen geen koude nachten zijn die nodig zijn voor het rijpingsproces.

Sinaasappelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt en bij de groenteboer. Stevige exemplaren die zwaar aanvoelen zitten vol sap. Beschadigde, verschrompelde of beschimmelde sinaasappelen laat u beter liggen. Na aankoop zijn de sinaasappelen twee weken houdbaar. Van sinaasappelen wordt ook vers of geconcentreerd sap verkocht.

Enkele gebruiksvormen van Sinaasappel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Sinaasappel